Hlavní obsah

Výsledky do čtvrthodiny? Švýcarská firma nabídne nové rychlotesty na koronavirus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švýcarská farmaceutická společnost Roche ještě během září nabídne na evropský trh rychlotest na koronavirus. Výsledky by byly známé do 15 minut.

Foto: Profimedia.cz

Společnost Roche

Článek

Test má být zpočátku v zemích uznávajících označení CE, tedy certifikát s povinným označením shody výrobků uváděných na trh v zemích Evropské unie i v Evropském hospodářském prostoru.

Společnost oznámila, že na trh nyní plánuje uvést až 40 milionů testů. Do konce roku by měla být schopná zásobovat evropský trh až 80 miliony rychlotestů měsíčně. Testy jsou navržené pro odběrové vzorky z nosohltanu.

Prymula: Rychlé testy ze slin budou do tří týdnů

Koronavirus

„Zvláště pro nadcházející chřipkovou sezónu je důležité vědět, zda má člověk SARS-CoV-2, anebo chřipku, aby mu byla nabídnutá vhodná léčba,” uvedl v tiskové zprávě ředitel divize Roche Diagnostic Thomas Schinecker. Rychlost určení typu nákazy je podle něj klíčová pro omezení komunitního šíření covid-19.

Společnost Roche tvrdí, že jejich testy mají chybovost v řádu jednotek procent. Zatímco přítomnost viru test nepřesně hlásil v méně než jednom procentu případů, falešně negativní vyšel test v přibližně 3,5 procentech případů.

Reklama

Výběr článků

Načítám