Hlavní obsah

Výdejní okénka, zavřené hotely. Třetina Slovenska bude v nejpřísnějším režimu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Pětimilionové Slovensko hlásí 4746 nově nakažených koronavirem, což je nejvyšší denní přírůstek od letošního 5. ledna. Vzhledem ke katastrofální epidemiologické situaci se od pondělí 1. listopadu přesune podle tzv. covid automatu do nejpřísnějšího, třetího stupně ohrožení třetina z celkového počtu 79 okresů. Platit v nich budou nejpřísnější omezení.

Foto: https://korona.gov.sk/

Článek

O novém rozdělení okresů rozhodla ve středu vláda premiéra Eduarda Hegera (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO). Počet tzv. černých okresů se tak zvýší ze současných 10 na 24. Premiér poznamenal, že 80 procent hospitalizovaných jsou neočkovaní.

Zařazení do nejpřísnějšího stupně ohrožení znamená omezení některých služeb a zákaz konání hromadných akcí. Restaurace mohou podávat jídlo jen přes výdejní okénko nebo ho mohou rozvážet. Ubytovací zařízení, aquaparky, fitness a wellness centra se musí uzavřít. Školy se zatím plošně zavírat nebudou.

Zájem o očkování raketově roste

Koronavirus

Z epidemiologického hlediska je nejhorší situace na severu a východě země, kde je nejnižší počet očkovaných proti nemoci covid-19. Celostátně dosahuje proočkovanost necelých 43 procent. Od pondělí se mohou na třetí dávku vakcíny zaregistrovat Slováci nad 55 let.

Laboratoře na Slovensku potvrdily nově 4746 případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2. Zemřelo 22 infikovaných. V nemocnicích je 1270 pacientů s potvrzeným covidem-19, z toho 121 na JIP a 127 na plicní ventilaci. Od počátku pandemie bylo pozitivně testováno 465 027 lidí, zemřelo 12 957 nakažených.

Virus vyrobili a vakcíny škodí lidem. Aspoň jedné konspirační teorii věří většina Slováků

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám