Hlavní obsah

Virus vyrobili a vakcíny škodí lidem. Aspoň jedné konspirační teorii věří většina Slováků

– Bratislava

Minimálně s jednou konspirační teorií o koronaviru souhlasí 61,2 procenta Slováků. Vyplývá to z říjnového průzkumu společnosti Mnforce ve spolupráci se Slovenskou akademií věd (SAV).

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Až 43,3 procenta Slováků věří, že počty obětí covidu-19 jsou nadhodnocené, a 42,4 procenta věří, že virus byl vyroben v laboratoři a rozšířen mezi lidi. Přes 40 procent Slováků věří, že současná pandemie je součástí celosvětové snahy o povinné očkování, a téměř 40 procent věří, že epidemii vyvolal někdo proto, aby mohl ovládat lidi.

O něco méně respondentů souhlasilo s výrokem, že vakcíny a koronavirus byly vyvinuty s cílem škodit lidem a že nejsou žádné důkazy, že koronavirus opravdu existuje. Se žádnou z konspiračních teorií nesouhlasí 25 procent Slováků a naopak se všemi souhlasí 12,1 procenta.

Obří sumu ze slovenské pandemické pomoci shrábly schránky

Zahraniční

Konspirace zrazují od očkování

„Velká promořenost slovenské populace konspiračními teoriemi může být jedním z velmi důležitých vysvětlení nízké proočkovanosti. Respondenti, kteří nesouhlasí s žádnou konspirací, jsou totiž očkovaní až z 81 procent, což je přibližně na úrovni vakcinačně neúspěšnějších zemí v Evropě,“ řekl Robert Klubucký ze sociologického ústavu SAV. Na Slovensku dosahuje proočkovanost jen 42 procent.

Konspiracím podle průzkumu věří respondenti, kteří jsou méně spokojeni se svým životem, mají finanční problémy, případně nepracují. Souhlas s konspiracemi narůstá také s nižším vzděláním. Výše zmíněným výrokům věří až 61,8 procenta respondentů se základním vzděláním, přičemž s vysokoškolským vzděláním je jich 35,1 procenta.

Lžou nám, covidové oddělení je prázdné, tvrdí Slovák ve videu. Točil přitom na izolaci

Koronavirus

Nespokojenost se směřováním

Od loňských voleb a po propuknutí pandemie covidu-19 na Slovensku výrazně stoupl podíl obyvatel, kteří jsou nespokojeni se směřováním země. Informoval o tom Institut pro veřejné otázky (IVO). „Je vysoká nespokojenost se směřováním země. Za tím je výrazná nedůvěra vůči vládě, parlamentu, soudům. Není jediný politik, jehož důvěryhodnost u veřejnosti by převyšovala nedůvěru,“ řekla socioložka Zora Bútorová.

Loni na jaře byl podíl spokojenosti a nespokojenosti přibližně stejný, ale letos v červnu byl už podíl pesimistů 71 procent.

Slovensko má nejvíc nově nakažených za půl roku, Polsko čelí čtvrté vlně epidemie

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám