Hlavní obsah

Vojtěch reaguje na výtky, míří mezi horníky

Právo, Jan Martinek

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) zareagoval na kritiku z Karvinska, ve čtvrtek ho čeká setkání s představiteli Moravskoslezského kraje. Karvinsko stále vede v počtu pozitivně testovaných.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Článek

Občané Karviné měli pocit, že je stát nechal na holičkách, podle mluvčího radnice Lukáše Hudečka například v úterý skončila možnost pro samoplátce nechat se otestovat v karvinské nemocnici. Zájemci se nyní mohou nechat otestovat například v Havířově či v Ostravě, což je vzdálenost zhruba patnáct kilometrů.

Moravskoslezský kraj hlásí 2858 potvrzených případů nákazy koronavirem

Koronavirus

„Dostupnost odběrových míst pro samoplátce bude jedním z bodů čtvrtečního jednání, které pan ministr Vojtěch svolal na hejtmanství v Moravskoslezském kraji. Pan ministr chce s vedením kraje a hygienické stanice projednat aktuální epidemiologickou situaci a opatření v lokálních ohniscích,“ řekla Právu mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová.

Proti Vojtěchovu vyjádření, že za šíření koronaviru mohou horníci, co nedodržují karanténu, se v úterý ohradilo sdružení hornických odborů. Ministr v pondělí uvedl, že poslední skokové nárůsty pozitivních případů na Karvinsku jsou dány zejména masivním testováním kontaktů horníků a také neukázněností občanů. Podle něj lidé, kteří evidentně mají příznaky, navštěvují hromadné akce nebo oslavy.

Koronavirus má 17 procent z testovaných horníků na Karvinsku. Nakažených bude víc, říká hygienik

Domácí

Také podle hejtmana Moravskoslezského kraje Ivo Vondráka (ANO) jsou problémem lidé, kteří nedodržují karanténu.

Havíři museli dál fárat

Horníci podle odborů museli pracovat, přestože neměli možnost dodržovat protiepidemická opatření.

Maďar: Je potřeba horníkům sebrat ranní pivo o šesté

Domácí

„Je s podivem, že všem výše jmenovaným nevadilo, že od začátku pandemie museli havíři dál pracovat a fárali do dolu společně v klecích, sprchovali se společně ve sprchách, převlékali se společně v šatnách, obědvali společně v jídelnách, jezdili do práce společně v autobusech,“ napsali odboráři. Horníci podle nich vše dělali bez možnosti rozestupů či aktivního používání doporučených postupů.

Karviná má pocit, že ji stát nechal na holičkách

Domácí

Zaměstnanci OKD jsou podle nich ze situace velmi frustrovaní. „Mnoho z nás je v karanténě, protože jsme se setkali s pozitivními kolegy. Mzda v karanténě činí 60 procent. Většina pozitivních byla infikována v práci, protože do té museli docházet, aniž to mohli nějak ovlivnit, jsou postiženi oni i jejich rodiny,“ uvedli odboráři. Vadí jim také, že okresy Karviná a Frýdek-Místek jsou touto situací stigmatizovány.

Mluvčí OKD Naďa Chattová řekla, že zaměstnanci, kteří byli v seznamech pro testování a neměli absenci kvůli dovolené nebo nemocenské, se k testování dostavili. „Pro ostatní připravujeme náhradní termíny, aby byli otestováni, než se vrátí do práce,“ řekla mluvčí.

Vondrák: Nákazu šíří nezodpovědnost, horníci chodí na pivo, testům se část vyhýbá

Domácí

Ministr zdravotnictví v reakci na vyjádření odborů v úterý ČTK sdělil, že jeho výrok o neukázněných občanech se horníků netýkal.

„Práce horníků si velice vážím a uvědomuji si, že pracují v těžkých podmínkách. Můj apel na větší zodpovědnost zazněl směrem ke všem občanům. Není výjimkou, že lidé s příznaky respiračního onemocnění chodí do společnosti. Klasickým příkladem je firemní setkání, ze kterého nyní řešíme 140 kontaktů po celé ČR. To je příklad nezodpovědnosti, na který jsem musel upozornit,“ reagoval Vojtěch.

Do úterního podvečera přibylo v Česku 90 nově nakažených, z toho 55 na Karvinsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám