Hlavní obsah

Vojtěch: Nekontrolovatelné šíření nemoci jsme zastavili

Novinky, Klára Beranová
Praha
Aktualizováno

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) se podařilo zastavit nekontrolovatelné šíření nemoci. Sdělil to na středeční tiskové konferenci. Očekává, že do konce dubna bude nakaženo 10 600 lidí, původně ministerstvo odhadovalo 14 000 lidí. Do poloviny dubna by mělo být 7000 nakažených, původní predikce byla 8000.

Záznam: TK ministerstva zdravotnictvíVideo: Novinky

 
Článek

„Do poloviny dubna bude kolem sedmi tisíc nakažených, a to s rozptylem od 6300 do 7700. Do konce dubna bude přibližně 11 tisíc nakažených, s rozptylem mezi 9600 a 12 600,“ sdělil předseda Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

„Zprávy jsou pozitivní. Česká republika se ubránila tomu nejhoršímu a je to vidět na těch datech. Podařilo se nám zastavit nekontrolovatelné šíření nemoci v České republice a můžeme se vracet zpět do normálního života,“ sdělil ministr zdravotnictví.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kapacity JIP v pražské Všeobecné fakultní nemocnici jsou zatím dostačující.Video: AP

„Je jednoznačné, že Česká republika zastavila nekontrolovatelné šíření koronaviru a že nedošlo na nápor na zdravotnická zařízení,“ potvrdil Dušek. Podle něho by také v této chvíli bylo již jasné, pokud by se situace měla vyvíjet špatně.  

Šíření nemoci se zastaví 

Reprodukční číslo, tedy číslo, které určuje, kolik lidí dál nakazí jeden nemocný člověk, se blíží číslu jedna. „Při reprodukčním čísle blízkém jedné zvládne člověk nakazit pouze jednoho dalšího člověka. Proto jsme zvládli zastavit nekontrolovatelné šíření nemoci,“ vysvětlil Dušek.

Po Velikonocích pak představí na další tiskové konferenci nový model. „Ten bude ještě přesnější. Již chápeme, jak se ten vir v populaci chová,“ řekl s tím, že odhadnou i to, kolik lidí je virem nakaženo, aniž by o tom věděli. Mělo by to být deset procent.

Nízká je také mortalita 

Relativně nízká je také mortalita. „Většina zemřelých osob je ve věku 80 let a výše. Skutečnou mortalitu kvůli covidu-19 ale můžeme hodnotit až po nějaké době,“ dodal Dušek. Podle něho není totiž jasné, kolik lidí zemřelo výhradně na koronavirus.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Ministr Vojtěch také znovu zopakoval, že kapacita nemocnic je dostatečná.  Předseda České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Vladimír Černý minulý týden řekl, že problémy by mohly nastat na hranici kolem 45 000 nakažených.

„V tuto chvíli leží v nemocnici asi 400 pacientů, z nichž třetina je na jednotce intenzivní péče. Většina z nich je starších 60 let,” sdělil na středeční tiskové konferenci Černý.

K pondělnímu ránu bylo v České republice 5033 nakažených, 91 osob onemocnění podlehlo, 181 se naopak vyléčilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám