Hlavní obsah

Vlastního PSA už vláda nechce poslouchat

Novinky, Klára Beranová
Praha

Kdy se v Česku znovu rozvolní protiepidemická opatření, se vláda nemůže shodnout. Premiér Andrej Babiš (ANO) například tvrdí, že dojde k rozvolnění, až budou dva tisíce covidových pacientů. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) by to mělo být tehdy, kdy budou nově nakažení přibývat maximálně po dvou tisících. Ministr průmyslu Karel Havlíček uvedl, že vláda o rozvolnění bude jednat už ve středu.

Foto: Petr Horník, Právo

Vlevo ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

Protiepidemický systém PES však stanovuje, že pokud sedm dní setrvá na nižší hodnotě, než aktuálně platí, přejde se do nižšího stupně opatření. Systém měl vnést do politických rozhodnutí o tom, kdy se co otevírá a zavírá, předvídatelnost. Byl to hlavní důvod jeho vzniku. Do té doby se totiž školy, restaurace či obchody leckdy ze dne na den dozvídaly, že musí zavřít, nebo naopak mohou otevřít.

Ministři později tvrdili, že o opatřeních rozhodují i podle jiných kritérií, například podle stavu v krajích, nyní operují se situací v nemocnicích. Lavírování v rozhodování přitom o týden posunulo minulé otevření škol v listopadu.

Vláda zatím otevření škol řešit nebude

Domácí

„Vím, že mi píšete, kdy půjdou děti do škol a další věci. Ale teď ten vir musíme srazit. Hlavní indikátor je počet hospitalizovaných. Musíme se dostat kolem dvou tisíc covidových pacientů, protože v tomhle stavu není možné rozvolňovat,“ sdělil premiér v nedělním Čau lidi.

Pravděpodobně zabrala opatření přijatá na konci prosince. Pokles ale neznamená důvod k velkým oslavám. Absolutní čísla jsou stále vysoká.

Vláda tak sice v reakci na mírné zlepšení epidemické situace projedná návrh na obnovení prodeje některých výrobků, jako je papírnické zboží, dětské oblečení a obuv a spodní prádlo, další zmírňování restrikcí ale Babiš zatím neočekává.

Babiš: Od úterý otevřeme papírnictví a prodejny se spodním prádlem a dětským oblečením

Domácí

Ministr Havlíček však v nedělní Partii na Primě uvedl, že pokud se trend snižujícího se počtu nakažených udrží, bude o případném přesunu do stupně čtyři v rámci protiepidemického systému PES rozhodovat vláda už tento týden. „Jsme dohodnuti, že přesun do čtvrtého stupně budeme řešit předběžně kolem středy,“ uvedl.

Index rizika již od 14. ledna odpovídá stupni čtyři, v Česku ale platí opatření vázaná na stupeň pět. Původně mělo platit, že pokud sedm dní setrvá PES na stejné nebo nižší hodnotě, přejde se do nižšího stupně.

Havlíček se nemohl dohodnout s Pekarovou, co je rodné číslo

Domácí

„Dneska je už skóre v režimu číslo čtyři, nicméně skóre se musí potvrdit alespoň sedm dní za sebou. V té chvíli je ještě potřeba podívat se na stav krajů a stav obsazenosti nemocnic,“ uvedl ministr a dodal, že vláda musí být i nadále obezřetná.

Hamáček: Zůstaneme v „pětce“

V pondělí se aktuální epidemiologické situaci na tiskové konferenci ČSSD věnoval i ministr vnitra Hamáček. „Pravděpodobně zabrala opatření přijatá na konci prosince. Pokles ale neznamená důvod k velkým oslavám. Absolutní čísla jsou stále vysoká,“ sdělil.

Podle něj není zatím důvod k razantním uvolňovacím opatřením. „Ve stupni číslo pět jsme stále a věřím, že v něm ještě nějakou dobu zůstaneme. Ambicí by mělo být stlačit mezidenní nárůsty k tisícům či dvoutisícům denně,“ dodal.

Situace není dobrá, říká Hamáček

Koronavirus

Za neděli sice přibylo 2600 nově nakažených, bylo ale provedeno pouze 8779 PCR testů. Ve všední dny se minulý týden počty nově diagnostikovaných pohybovaly mezi devíti a desíti tisíci.

Reklama

Výběr článků

Načítám