Hlavní obsah

Certifikáty o dvou dávkách vydrží platné o měsíc déle, rozhodlo ministerstvo

Praha

Ministerstvo zdravotnictví ve čtvrtek avizovalo, že lhůtu k přeočkování zkrátí na devět měsíců až od 1. února 2022. Lidé, kterým uplyne devítiměsíční lhůta před tímto datem, se tedy nemusejí obávat, že jim Tečka zčervená. Podle původního rozhodnutí vlády se přitom měla lhůta začít uplatňovat už od 1. ledna.

Foto: Clodagh Kilcoyne, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Novinky ve středu informovaly o tom, že lidem, kteří byli na začátku roku naočkovaní jako první, například zdravotníkům nebo seniorům, může 1. ledna 2022 zčervenat Tečka. Minulá vláda totiž původně rozhodla, že platnost očkovacího certifikátu zkrátí na 9 měsíců od druhé dávky, a to právě k 1. lednu 2022.

Lidé, kteří byli očkováni na začátku letošního roku, mimo jiné zdravotníci nebo senioři, by tak museli stihnout přeočkování třetí dávkou do 1. ledna. V opačném případě by hrozilo, že jim Tečka hned na Nový rok zčervená, a nemohli by tak navštěvovat restaurační zařízení a hromadné akce. Zkomplikovalo by se jim i cestování.

Ve čtvrtek, tedy pouhé dva dny před původně oznámeným datem, však ministerstvo zdravotnictví oznámilo účinnost zkrácení lhůty k přeočkování až k 1. únoru a lidé, kterým by mohla uplynout devítiměsíční lhůta, se tedy nemusejí obávat toho, že by jim Tečka zčervenala už na Nový rok.

PŘEHLEDNĚ: Jak je to s nárokem na třetí dávku

Domácí

 Podle nařízení Evropské komise

Rozhodnutí je v souladu s nařízením Evropské komise ohledně cestování v rámci Evropské unie, které vejde v účinnost ve stejné datum. Platnost evropského covid pasu by tak měla být zkrácena od 1. února stejně jako český očkovací certifikát.

"Posunutím zkrácení platnosti očkovacích certifikátů z ledna na únor získáme čas, který využijeme k podání posilující dávky co největšímu počtu osob a také pro přesné stanovení podmínek pro osoby, které z jakéhokoliv důvodu nemohou dostat posilující dávku," uvedl k tomu pro ČTK mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Třicátníci ode dneška mohou na přeočkování

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám