Hlavní obsah

Virolog: Skupinová imunita po očkování tak za rok

Právo, Stáňa Seďová

Naděje na návrat k normálnímu životu se upínají směrem k vakcíně proti covidu-19. Když všechno půjde dobře, v testech obstojí více vakcín, a Česko je dokáže včas nakoupit. Vyhráno však budeme mít, až když bude proočkovaná především starší část české populace. Podle Pavla Plevky, virologa z brněnského výzkumného centra CEITEC Masarykovy univerzity, to může trvat až rok.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Česko domluvilo nákup tří milionů dávek nejnadějnější vakcíny, kterou vyvíjí společnost AstraZeneca ve spolupráci s vědci z Oxfordské univerzity. Podle dosluhujícího ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) bychom mohli prvních tři sta tisíc objednaných dávek obdržet ke konci roku. Další dodávky i jiných vakcín budou následovat.

„Jsme v tak zoufalé situaci, že skutečně jedině vakcína je cestou ven. Rozumné by proto bylo nakoupit více různých vakcín,“ říká Plevka. S tím také vláda počítá.

Vakcínu vyvíjí např. americká společnost Novavax, která vyrábí důležitou složku očkovací látky v ČR, konkrétně v závodě v Bohumili v Jevanech. Jedná i s českou vládou.

Bohaté státy skoupily už přes polovinu vakcín. Pro většinu lidí nezbude, tvrdí Oxfam

Evropa

„Tato vakcína vstoupila do třetí klinické fáze testování. Její výsledky zatím k dispozici nejsou, ale vyjednávání o tom, že by vakcína měla být pro ČR k dispozici, probíhají na nejvyšší úrovni,“ řekl Právu ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Státní ústav pro kontrolu léčiv informoval, že Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) zahájila hodnocení další vakcíny s označením BNT162b2 vyvíjené společností BioNTech ve spolupráci s firmou Pfizer. I s touto firmou bude vláda jednat.

Diskuse vyvolává ruská vakcína Sputnik V. „Tato vakcína neprochází normálním testovacím procesem. O té nelze ani uvažovat,“ dodává.

Vakcíny proti koronaviru? Pozor na přehnaná očekávání, varují vědci

Koronavirus

„Abychom dosáhli skupinové imunity, muselo by u nás být proti SARS-CoV-2 rezistentních 60 až 80 procent populace. Rezistenci může člověk získat buď očkováním, nebo tak, že onemocní a uzdraví se,“ nastínil virolog.

„Víme, že tato nemoc pro lidi mladší 55 let má menší rizika. Od dvaceti let níž je pak méně nebezpečná než chřipka. Takže nám bude stačit, když se vakcinace zprvu zaměří na starší populaci,“ dodává virolog.

Reklama

Výběr článků

Načítám