Hlavní obsah

Většina Poláků nevěří vládním číslům

Právo, pm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polsko

V Polsku nyní oficiálně přibývá 350 až 550 nakažených a 25 až 35 obětí koronaviru denně. Vládním údajům však podle posledních průzkumů Batoriho nadace nevěří téměř 64 procent obyvatel. Za hlavní důvod pochybností označují až příliš nízký počet testů a také vymýšlení různých metod, jež mají potvrdit, že počet úmrtí způsobených pandemií není až tak vysoký.

Foto: Profimedia.cz

Lukasz Szumowski, polský ministr zdravotnictví

Článek

Zřejmě i pod tlakem veřejnosti ministr zdravotnictví Lukasz Szumowski přiznal, že Polsko s 38 miliony obyvatel provádí jen kolem deseti tisíc testů denně, což ho řadí na samý konec žebříčku testujících zemí EU spolu s Rumunskem.

Nevědí, proč je testů tak málo

„Nevíme, proč je tomu tak, mohli bychom jich dělat i 20 tisíc,“ řekl ministr.

„Málo testů znamená fiktivně značně méně nakažených, než jich je ve skutečnosti. Jde o argument pro potřeby falešné propagandy, která má uklidnit obyvatele před prezidentskými volbami, za každou cenu prosazovaných vládou na 10. května,“ napsal portál WP.pl.

Na hranici v Těšíně se protestovalo proti jejímu uzavření

Domácí

Zároveň dodal, že zatímco v Polsku testují 5,3 tisíce lidí na milion obyvatel, v sousedním Německu je to kolem 21 tisíc. „Pokud bychom testovali jako oni, Polsko by mělo čtyřnásobně větší počet nakažených, než se uvádí oficiálně.“

Polsko
Nakažení: 11 395
Oběti: 526

Oficiální počet obětí koronaviru překročil pětistovku, ale realita je zřejmě výrazně bolestnější. „Skutečný počet mrtvých může být i několik tisíc měsíčně,“ upozornil týdeník Polityka.

Zároveň dodal, že v zemi často doma v osamění umírá výrazně více seniorů, než tomu bylo před vypuknutím pandemie. Nikdo přitom nezjišťuje, co bylo příčinou jejich smrti.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související články

Pandemie je požehnání, raduje se polský kněz

Zatímco svět intenzivně informuje o více než milionu nakažených a desetitisících obětí pandemie, katolický kněz Slawomir Abramowski z varšavské farnosti Bemovo...

Výběr článků

Načítám