Hlavní obsah

Věřící neusedají do lavic, ale k počítačům

Právo, DPA, vlp

Letošní Velikonoce nejsou a nebudou svátky, na něž si křesťané v Evropě zvykli. Kvůli opatřením ke zbrzdění šíření koronaviru jsou kostely a chrámy takřka prázdné, na obřady se dostane jen pár lidí. Duchovní projevují vynalézavost, přičemž virtuální mše takřka zevšedněly.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Žena se modlí na vyprázdněném prostranství před pařížskou bazilikou Sacré-Coeur.

Článek

Corinna a Conrad Pfanndkucheovi, manželská dvojice pastorů, si půjčila od radnice německé obce Spelle malý náklaďáček, v němž se jinak odváží listí při podzimním úklidu města. Na střechu připevnili reproduktor, zamířili před místní domov seniorů a odtud na náměstí.

„Když nemůžeme my k církvi, vydá se ona za námi,“ řekla televizi NDR Ursula Gröttenbergová, jejíž otec žije v domě pro seniory.

Křesťanům ukázali pro povzbuzení Turínské plátno

Koronavirus

Sedm v Notre-Dame

„Mám plný kostel. To mě moc potěšilo,“ svěřil se s úsměvem páter Nicoli z kostela v Bastii na Korsice. Stejně jako ostatní je připraven oslavit Velikonoce bez osobní přítomnosti věřících v chrámu, pouze s přímým přenosem prostřednictvím sociálních sítí.

Nicoli umístil do lavic fotografie svých „oveček“ a kostel se opravdu zaplnil. „Umístil jsem výzvu na Facebook a za čtyři dny mi dorazilo přes sto fotografií. Doufám, že farníci z masa a kostí přijdou hned, jakmile se restrikce uvolní. Mám rád lidi, živé lidi. Nebudu zapírat – teď mě dojali,“ svěřil se páter webu FranceInfo.

Pastor odmítl zrušit mše, tak mu u kostela vyměnili zámky

Koktejl

Dokonce i ve Vatikánu jsou všechny obřady a mše bez přítomnosti věřících, jen s malým počtem lidí. Je však možné sledovat prostřednictvím médií a sociálních sítí. Stejně tak tomu je ve většině chrámů po celé Evropě.

Jen sedm lidí se na Velký pátek mohlo zúčastnit ostře sledované bohoslužby v pařížské katedrále Notre-Dame, kterou téměř přesně před rokem vážně poškodil ničivý požár. Slavná gotická katedrála by podle slibu prezidenta Emmanuela Macrona měla být renovována do dubna 2024. Rekonstrukční práce však zpomalila pandemie koronaviru.

Pařížského arcibiskupa Michela Aupetita a tři další duchovní podle ČTK doprovodili herci Judith Chemlaová a Philippe Torreton a houslista. Duchovní událost, při které se do chrámu nakrátko vrátila relikvie trnové koruny Ježíše Krista, živě přenášely dvě televize.

Zpověď přímo na parkovišti

Někteří katoličtí duchovní ještě před Velikonocemi vycházeli vstříc lidem, kteří se chtěli vyzpovídat – a leckdy hodně originálně.

Kněz Mateusz Kielarski s rouškou na obličeji sedí na parkovišti na jednom z varšavských předměstí na plastové židli, jež by se hodila spíš někam na zahradu. Poslouchá farníky, kteří se k němu naklánějí z okénka aut.

Na mši jako do autokina. Americký pastor vyzrál na omezení setkávání kvůli koronaviru

AutoMoto

„Nemohl jsem jinak. Lidé se v bezpečí svých aut postarají o svou duši a zároveň se chrání před nákazou. Ještě něco vám řeknu: v této době jsou věřící lidé mnohem otevřenější, upřímnější a přemýšlivější než jindy. Takový poznatek mi nepotvrzují jen dnešní čtyři hodiny na parkovišti,“ říká agentuře DPA.

„Možná to působí tak trochu konkurence pro drive-in na McDonalds. Ale dám ruku od ohně za to, že dnešní vyzpovídání mě obohatilo mnohem víc než v nějakém honosném a nádherném kostele,“ říká 31letá Malgorzata.

Reklama

Výběr článků

Načítám