Hlavní obsah

Vědci z Wu-chanu objevili nový koronavirus. Má se šířit rychleji a být smrtelnější

– Peking

Vědci v čínském Wu-chanu objevili nový a potenciálně nebezpečnější koronavirus, který je zatím známý jako NeoCoV. Experti tvrdí, že je smrtelnější a přenosnější než dosud známé varianty viru SARS-CoV-2, jenž způsobuje onemocnění covid-19. Virus byl podle studie objeven u netopýrů v Jihoafrické republice. Na člověka se zatím nepřenesl, podle čínských vědců je však pravděpodobné, že k tomu dojde.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Studie je zatím ve fázi tzv. preprintu, tudíž neprošla recenzí. Odborníci tedy jedním dechem dodávají, že bude potřeba dalších výzkumů.

Podle wuchanské studie byl NeoCoV objeven v Jihoafrické republice a nejedná se o zcela nový typ koronaviru. Varianta NeoCoV by měla mít návaznost na koronavirus MERS-CoV (MERS je zkratka pro Middle East Respiratory Syndrom, název odkazuje na místo, kde byl prvně objeven, v tomto případě Blízký východ – pozn. red.).

Evropská komise schválila použití proticovidové pilulky od Pfizeru

Evropa

Virus MERS je znám od roku 2012. Jde o nemoc přenosnou ze zvířat na lidi. Obecně se oproti příbuznému viru SARS (kam patří i koronavirus způsobující onemocnění covid-19) vyznačuje nižší úmrtností, ale vyšší smrtností.

Úmrtnost je vztažena k celkové populaci, zatímco smrtnost udává podíl zemřelých ze skupiny zasažené určitým jevem (v tomto případě chorobou).

K nákaze lidí už jen jeden krok

Varianta NeoCoV se podle studie na člověka virus zatím nepřenesla, vědci ale uvádí, že k přenosu dojde. „Vir je vzdálen jednu mutaci od přenosu na člověka,” stojí ve studii.

Odborníci také popsali, že protilátky získané po prodělání či očkování proti covidu-19 jsou proti koronavirům MERS, tudíž i variantě NeoCoV, neúčinné a nedokážou ji zastavit.

EMA dala zelenou léku proti covidu paxlovid

Koronavirus

WHO: Zatím nepanikařme

Světová zdravotnická organizace (WHO) se nicméně snaží veřejnost uklidnit, aby nepanikařila, dokud nebudou provedeny další studie. „Zda bude nově objevený virus představovat riziko pro lidstvo, to zjistí až další studie,“ uvedla WHO na dotaz ruské agentury TASS.

WHO dodala, že úzce spolupracuje se Světovou organizací pro zdraví zvířat, Organizací pro výživu a zemědělství a také programem OSN pro životní prostředí na „monitorování a případné reakci na hrozbu nových zoonotických (infekce přirozeně přenosné mezi zvířaty a lidmi) virů“.

Reklama

Výběr článků

Načítám