Hlavní obsah

Vědci pomocí UV světla ukázali, jak rychle se koronavirus šíří v restauracích

Novinky, mso

Experiment japonských vědců ukázal, jak rychle se kontaktem může koronavirus šířit v restauračních zařízeních. Video podle odborníků dokazuje, jak je v boji s virem důležité dodržovat hygienu, uvedla CNN.

Experiment japonských vědců

Článek

Simulace proběhla v prostředí, které by se nejlépe dalo přirovnat k bufetu. V místnosti se pohybovalo deset lidí, jeden z nich si natřel ruce látkou připomínající krém a hrál roli nakaženého. Po jídle vědci zapnuli UV světlo, aby bylo vidět, jak rychle se látka šířila. Substanci bylo možné vidět na jídle, nádobí, talířích i na ostatních účinkujících.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Test je ukázkou, jak efektivně se viry umí šířit. Video tím zdůrazňuje, jak moc je důležité dodržovat správnou hygienu, a zabránit tak viru v šíření,“ uvedl profesor John Nicholls z hongkongské univerzity. Zároveň dodal, že experiment poukazuje pouze na šíření kontaktem.

Koronavirus se i podle Světové zdravotnické organizace nejčastěji přenáší kontaktem, ale v menším množství i vzduchem, například kapičkami, které vykašle nakažený člověk.

Koronavirus tu možná bude napořád, říká expert WHO

Koronavirus

Podle americké Univerzity Johnse Hopkinse se koronavirem ve světě celkem nakazilo přes 4,34 milionu lidí. Počet úmrtí se blíží 300 tisícům. Nejhorší je situace ve Spojených státech, kde je 1,39 milionu potvrzených případů a přes 84 tisíc obětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám