Hlavní obsah

Ve slovenském domově sociálních služeb pozitivně testovali 48 lidí

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava
Aktualizováno

Pět zaměstnanců a 43 klientů domova sociálních služeb ve slovenském městě Pezinok na západě země bylo pozitivně testováno na nový koronavirus. Sedm lidí bylo hospitalizováno v bratislavské univerzitní nemocnici, jeden člověk je napojen na umělou plicní ventilaci.

Foto: Axel Schmidt, Reuters

Vzorky krve určené k testování na koronavirus

Článek

Ministr zdravotnictví Marek Krajčí potvrdil, že celé zařízení je od neděle v karanténě a v domově pracuje klinický tým expertů. Budovu nesmí nikdo opustit, byla ohrazena policejním páskami, okolí hlídá policie i městští strážníci.

Šéf bratislavského kraje Juraj Droba potvrdil, že 22 zaměstnanců domova přespává v budově, každý dostal svůj samostatný pokoj: „Pracují na dvě směny. Jedna pracuje, druhá odpočívá.”

ON-LINE: Počet mrtvých na covid-19 ve Francii šplhá k 16 tisícům

Koronavirus

Do budovy zanesl infekci pravděpodobně jeden ze zaměstnanců. Deník Pravda v této souvislosti uvedl, že jedna ze sester se vrátila ze zahraničí. Droba to odmítá a tvrdí, že tato osoba řádně absolvovala domácí karanténu a podstoupila testování, než opět nastoupila do zaměstnání. „Od začátku výskytu koronaviru na Slovensku nepřijímali do domova žádné nové klienty,“ konstatoval Droba.

Primátor města Igor Hianík požádal o zřízení mobilní odběrové jednotky ve městě, aby mohli být testováni další zaměstnanci domova, ale také strážníci, zaměstnanci sociálního odboru a uživatelé místní noclehárny.

Reklama

Výběr článků

Načítám