Hlavní obsah

Vakcínu k přeočkování si vybírat příliš nelze

Zájemci o posilující dávku proti covidu mohou dostat jen vakcínu od Moderny nebo Pfizeru. To jsou jediné očkovací látky, které byly zatím pro podávání čtvrté dávky schváleny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Fakticky si ale lidé příliš vybírat nemohou. Většina očkovacích míst, kde se od pondělí může posilující vakcína podávat, nabízí jen jednu z nich. Mezi nimi třeba Fakultní nemocnice Brno. „U nás podáváme jen vakcínu od Pfizeru, Modernu nemáme,“ uvedla mluvčí Veronika Plachá. Podobné je to i na dalších místech. „Máme jen Pfizer, takže si lidé nemohou vybrat,“ vysvětlila za Všeobecnou fakultní nemocnici v Praze Marie Heřmánková.

Úvahy nad tím, zda a jak si očkování nakombinovat, tak do jisté míry odpadají. Podle epidemiologa a člena vakcinologické společnosti Romana Prymuly se navíc jednoznačně neukázalo, zda přináší podání posilující dávky od jiného výrobce nějakou výhodu nebo vyšší ochranu.

V Česku se objevila nová varianta koronaviru, nechrání před ní prodělání nemoci

Koronavirus

„Když jsem dostal jako základní očkování dvě dávky Moderny, poté Pfizer jako posilující dávku, tak už bych to dál nekombinoval a další posilující si dal taky od Pfizeru,“ radí.

Posilující Novavax se zatím nepodává

Obě vakcíny jsou však stejného typu, fungují na bázi mRNA, a případná kombinace by neměla vyvolat komplikace. Stále jsou ale dva až tři miliony lidí, kteří za sebou nemají ani první přeočkování. Ti si mohou teoreticky vybírat více, pokud mají nemocnice, centra či praktičtí lékaři vakcíny k dispozici.

Vhodné očkovací místo si lze vybrat na www.ockoreport.uzis.cz, kde je vidět i to, jaké vakcíny se v centrech nabízejí. Případně je možné se zeptat svého praktika. Třetí dávku očkování mohou podle doporučení vakcinologů podstoupit všichni starší 12 let. „Pro posilující dávku je možné použít u dospělých kteroukoli očkovací látku kromě očkovací látky Nuvaxovid (Novavax),“ stojí v doporučení společnosti z konce února.

Začalo očkování čtvrtou dávkou. Fronty byly jen v Praze, v regionech je zájem výrazně nižší

Domácí

V praxi se však jednodávkový Janssen jako posilující dávka u lidí, kteří byli dříve očkováni některou z mRNA vakcín, nepodává. Spíše naopak, pokud tomu nebrání zdravotní důvody. Novavax se začal podávat teprve v březnu a není zatím jasné, jestli budou naočkovaní vůbec posilující dávku potřebovat. Podán byl zatím asi devíti tisícům lidí, původně odhadovaný zájem byl mnohonásobně vyšší.

Třetí a čtvrtou dávku bych už nekombinoval
Roman Prymula, vakcinolog

U ostatních vakcín jsou jasně dané intervaly. Lidé očkovaní Modernou nebo Pfizerem mohou dostat první posilující dávku nejdříve pět měsíců po základním dvoudávkovém očkování. Po dvou dávkách AstraZeneky, která se už nepodává, je doporučeno počkat s přeočkováním tři měsíce. Po jednodávkovém Janssenu dva měsíce.

Mladiství od 12 do 17 let smějí dostat jen látku od Pfi­zeru, jinou odborné autority neschválily. Podle statistik ministerstva bylo v této skupině přeočkováno už přes 3,5 tisíce dětí. Mohou mezi nimi být i chronici, kterým to doporučil lékař.

První přeočkování podstoupilo asi 4,2 milionu lidí. Základní očkování má ukončené 6,9 milionu z 10,5 milionu obyvatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám