Hlavní obsah

V Praze porodila žena, u níž bylo podezření na koronavirus. Dítě testovat nebudou

Právo, Stáňa Seďová

Za zvláštních opatření porodila ve středu dopoledne žena v pražské FN Motol. Byla v kontaktu s lidmi, kteří se vrátili z Itálie, a tak u ní panovalo podezření, že se mohla nakazit koronavirem. Testy nakonec nákazu nepotvrdily. Nemocnice řekla, že dítě testovat nebude, mluvčí zařízení to zdůvodnila tím, že přenos koronaviru z matky na dítě dosud nebyl prokázán.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Když jsme ji přijímali, z opatrnosti nahlásila, že přišla do kontaktu s lidmi, kteří se vrátili z Itálie. Odebrali jsme jí vzorky a umístili na samostatný pokoj. Nyní přišly výsledky a jsou negativní. Ovšem i nadále jsme ji nechali izolovanou od ostatních pacientek,“ řekla Právu mluvčí FN Motol Pavlína Danková.

Žena podle ní nevykazuje příznaky nakažení koronavirem, a pokud jde o její novorozené miminko, obavy z nákazy lékaři nemají.

Česko je na biologické hrozby připraveno lehce nadprůměrně, ukazuje index

Koronavirus

„Pokud vím, zatím nikde nebyl prokázán přenos viru z matky na dítě. Proto není důvod k testování novorozeněte. Nebo alespoň takové informace od hygieniků nemám,“ dodala Danková.

Zatím není znám případ, že by dítě mladší devíti let na nemoc Covid-19, kterou nový koronavirus způsobuje, zemřelo. Do osmnácti let je úmrtnost v řádu setin procent.

Nákaza koronavirem byla v Česku zatím potvrzena u dvouletého a dvou 12letých dětí.

Rozhodujeme jako na válečné frontě. Staří mají smůlu, popisuje lékař situaci v Itálii

Koronavirus

Jen pár dnů stará zpráva ze Singapuru mluví o pravděpodobně nejmladším nakaženém. U šestiměsíčního miminka nakažené ženy lékaři zjistili, že má v těle též přítomnost koronaviru. Dítě však nevykazovalo žádné příznaky nemoci. V nemocnici skončilo poté, co rodiče a chůva museli do karantény kvůli podezření na koronavirus. Po vyšetření lékaři v jeho těle ale našli rozsáhlou přítomnost viru. Patogeny koronaviru se nacházely v jeho hrdle, krvi a výkalech. Miminko se zřejmě nakazilo od své matky, která byla v úzkém kontaktu s turisty z Číny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám