Hlavní obsah

Nakažlivější mutaci koronaviru zaznamenali i v Německu

Hannover

Německo je další zemí, kde zaregistrovali nakažlivější mutaci koronaviru, která se objevila ve Velké Británii. První případy byly poprvé hlášeny už v listopadu v Dolním Sasku, píše deník Bild s odvoláním na informace dolnosaského ministerstva zdravotnictví.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Mutace koronaviru B1.1.7 byla zjištěna u velmi starého pacienta, který se nakazil a zemřel, a také u jeho manželky. Zjištění z Hannoveru potvrdila také laboratoř berlínské Charité.

Dcera manželského páru byla v polovině listopadu v Británii, kde se s největší pravděpodobností nakazila a infekci pak přivezla s sebou. Od ní se infikovali její rodiče. Zdravotnický úřad Hannoveru tvrdí, že v souvislosti s těmito případy se nikdo dál nenakazil.

ON-LINE: Za den přes 10 tisíc nově nakažených. PES dál na čtyřce

Koronavirus

„Chování této mutace viru je důvod, proč všichni musíme dodržovat hygienická opatření a omezit kontakty,“ uvedl Heiger Scholz, šéf krizového štábu spolkové země Dolní Sasko. „Dokud to budeme dělat, zabráníme šíření jakékoliv mutace koronaviru,“ dodal.

V Německu byla virová varianta B1.1.7 odhalena také u ženy, která 20. prosince odletěla z Londýna do Frankfurtu nad Mohanem.

Španělsko chystá registr lidí, kteří odmítli očkování

Koronavirus

Nákaza nakažlivější mutací se naopak nepotvrdila u cestujícího na letišti v Hannoveru. Kvůli obavě z viru nesmělo před Vánoci letiště opustit 63 cestujících z Londýna. Provizorní přístřeší s postelemi pro ně bylo zbudováno přímo v terminálu.

Testy později prokázaly nákazu jedné osoby „běžným” typem koronaviru. Tento člověk musel spolu se svou rodinou do karantény. Další informace nebyly kvůli ochraně osobních údajů zveřejněny.

Jižní Afriku trápí nová mutace koronaviru. Je nakažlivější

Svět

Typ mutovaného viru byl detekován také v řadě jiných zemí: v Dánsku, Nizozemsku, Itálii, Norsku, Jordánsku, Jižní Koreji, Jihoafrické republice či Japonsku. Posledně jmenovaná země kvůli tomu od pondělí do konce ledna zavřela hranice všem cizincům, kteří nemají registrovaný pobyt.

Odhalení nové mutace viru Sars-CoV-2 oznámil britský ministr zdravotnictví Matt Hancock minulý týden. Podle předběžných zjištění vědců by mohla být výrazně nakažlivější než „běžný” koronavirus, což by však nemělo znamenat, že častěji povede k vážnému průběhu covidu-19. Většina zemí Evropské unie se vzápětí rozhodla omezit cestování do a z Velké Británie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám