Hlavní obsah

V Německu je na spadnutí zákaz vycházení

Právo, nek, DPA

Raketově rostoucí počet případů nákazy novým koronavirem rozvířil v Německu debatu mezi tamními politiky i lékaři o možném vyhlášení plošného zákazu vycházení. Rozhodnout by se mělo o víkendu, kdy bude o situaci jednat prostřednictvím videokonference kancléřka Angela Merkelová s premiéry všech 16 spolkových zemí.

Foto: Christoph Soeder, ČTK/AP

Berlínské metro

Článek

„Budeme o víkendu sledovat, jak se lidé chovají. Rozhodující den bude sobota,“ řekl šéf úřadu spolkové kancléřky Helge Braun, jenž si postěžoval, že Němci se zatím příliš nedrží doporučení vlády na omezení sociálních kontaktů. V minulých dnech se totiž za dobrého počasí v parcích a dalších místech scházely velké skupiny lidí, které pokyny ignorovaly.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: I přes koronavirus se lidé v Berlíně srocují na venkovních prostranstvích (záběry z 18. března)Video: AP

K varování se připojil i ministr vnitra Thomas Strobl. Pokud dosavadní opatření nezaberou a lidé se nebudou chovat rozumně, je ve hře zákaz vycházení. „Pak by to šlo velmi rychle. Kvůli několika nerozumným by ostatní museli zůstat doma,“ varoval Strobl.

Bavoři omezili pohyb

Média mezitím poukazují na fakt, že zákazy vycházení už vyhlásila řada evropských zemí včetně České republiky a nově také Izrael. V Německu má ale vlivné odpůrce, a to i mezi odborníky. Proti je i Klaus Reinhardt, šéf Spolkové lékařské komory, podle nějž zákaz vycházení vytváří strašidelnou atmosféru a lidi extrémně děsí.

„Mohlo by to vést k rozkladu společenské solidarity, na niž jsme teď naléhavě odkázáni,“ míní Reinhardt, jenž požaduje i jasné časové ohraničení dosavadních omezení v Německu. „Nevěřím, že bychom v tom mohli pokračovat celé měsíce,“ dodal.

Bavorsko je v sevření koronavirové nákazy, omezí vycházení obyvatel

Koronavirus

Reinhardta podpořil i přední německý virolog Alexander Kekulé, když řekl, že „uzavření 95 procent obyvatelstva doma kvůli malé menšině by napáchalo příliš velké vedlejší škody“.

Se zákazem nesouhlasí ani německý Svaz měst a obcí. „Důraz bychom měli klást vždy na vysvětlování a osvětu, nikoli na vynucování, které stejně nelze plošně kontrolovat,“ řekl jednatel svazu Gerd Landsberg. Plošný zákaz vycházení by podle něj znamenal „jeden z nejvážnějších zásahů do svobod každého jednotlivce“ a to „ještě není nutné“.

Policie v Německu má plné ruce práce s koronavirovými večírky

Koronavirus

Armin Laschet, šéf zemské vlády Severního Porýní-Vestfálska, jehož region je nejpostiženější, je v odmítání zákazu vycházení zdrženlivější. Poukázal na fakt, že v uplynulých dnech už byla částečně omezena celá řada práv, ať už jde o svobodu pohybu, nebo o právo na vzdělání. Podle něj by nyní Německo mělo postupovat jednotně, nikoli odděleně na úrovni spolkových zemí. „Potřebujeme společnou strategii,“ zdůraznil.

Německo čelí největší výzvě od druhé světové války, říká Merkelová

Koronavirus

Největší spolková země Bavorsko se ale už rozhodla, že nebude čekat, a vyhlásila další opatření. „Nemůžeme dělat polovičaté kroky,“ zdůraznil zemský premiér Markus Söder.

Počínaje sobotou Bavorsko výrazně omezuje vycházení. To bude možné jen do práce, k lékaři, na nutný nákup nebo kvůli pomoci ostatním.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé v Berlíně chodí bez roušek, ani policisté si obličej nezakrývají (video z 19. řezna)Video: Reuters

Možná je i procházka v přírodě nebo sport, ale jen individuálně, popřípadě s lidmi z jedné domácnosti. Na zákaz dohlédne policie.

Kompletně uzavřené zůstanou restaurace. Prakticky vyloučené jsou návštěvy v nemocnicích i domovech důchodců.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Další opatření kvůli koronaviru přijaly včera i Bádensko-Württembersko, Hesensko, Porýní-Falc, Sársko či Brémy. Patří k nim uzavírky restaurací a dalších gastronomických zařízení a v některých případech také zákaz shromáždění s více než pěti osobami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám