Hlavní obsah

V Moravskoslezském kraji začnou testovat v dětských domovech

Právo, Denisa Doležalová

Přes tisíc dětí a pracovníků z dětských domovů v Moravskoslezském kraji čeká testování na koronavirus. Rozhodl o tom kraj. Pomocí rychlotestů se u nich bude zjišťovat přítomnost protilátek proti nemoci covid-19. Testování začne v pondělí 4. května. Odběry v 17 dětských domovech, které zřizuje Moravskoslezský kraj, zajistí tři mobilní odběrové týmy, které je během týdne objedou.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

„Šíření nákazy v hromadných zařízeních je velmi rychlé a nebezpečné. V dětských domovech fungují mikrosvěty, které ovšem nejsou úplně uzavřené. Děti se vrací od rodičů nebo přicházejí nové. Jsou často bezpříznakovými přenašeči, což situaci o to víc komplikuje. Virus mohou do domovů přinést i jeho zaměstnanci,“ vysvětloval krajské rozhodnutí moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Dodal, že otestováni budou všichni zaměstnanci krajských dětských domovů i dětští klienti. Jde zhruba o 560 dětí a 460 pracovníků. Odběry zajistí Vítkovická nemocnice ze sítě Agel, která do domovů vyšle tři své mobilní odběrové týmy. Zdravotníci využijí rychlotesty, které jim pro testování v dětských domovech dodal kraj.

„Postup tohoto testování bude obdobný jako v domovech seniorů. Výsledky rychlotestů jsou známé během čtvrt hodiny, takže pokud testování u někoho ukáže přítomnost protilátek, bude ředitel domova okamžitě informovat krajskou hygienickou stanici. Následovat bude klasický velký PCR test,“ vysvětlil hejtman.

Dětský domov na Příbramsku odmítl testování

Koronavirus

Testování v dětských domovech a v domovech seniorů doplní velké testování reprezentativního vzorku pěti tisíc lidí napříč regionem, které Moravskoslezský kraj spustí v sobotu 2. května. Všechny výsledky pomohou ověřit hypotézu, že mezi obyvateli kraje je skupina osob, která nákazu již prodělala, ale neví o tom.

„Veškeré poznatky získané během všech našich testování dá náš kraj k dispozici všem dotčeným odborníkům. Tyto informace budou jistě pro řešení aktuální epidemiologické situace užitečné,“ věří Vondrák.

Reklama

Výběr článků

Načítám