Hlavní obsah

V mlékárně na Prostějovsku se rozšířil covid-19

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Koronavirem se nakazilo více než deset zaměstnanců mlékárny v Otinovsi na Prostějovsku. Podnik je nyní mimo provoz. Hygienici zatím nevědí, odkud se nákaza rozšířila. O uzavření obce hygienici neuvažují.

Článek

Jak v úterý uvedla MF Dnes, hygienici tvrdí, že mají situaci pod kontrolou, byť současné rozvolňování restrikcí jim nepomáhá.

„Vždy se ten zdroj snažíme najít, ale teď je situace komplikovanější,“ citoval list ředitelku protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Růženu Haliřovou.

Karanténa obce se nechystá

Mezi lidmi se začalo mluvit dokonce o uzavření obce a jejího okolí tak, jako tomu bylo v minulých týdnech u Uničova a Litovle na Olomoucku.

„To rozhodně není na pořadu dne,“ vyvrací zlé zprávy Haliřová, která neuvedla, kolik je nakažených.

„Mohu potvrdit, že se tam nemoc vyskytla. Jsou tam někteří lidé v izolaci, trasují se kontakty a provádějí běžná protiepidemická opatření jako všude,“ dodala. „Podrobnosti a čísla nesdělujeme, jde o citlivé údaje. Na malé obci by mohlo dojít k prozrazení identity osob a to není nikomu příjemné,“ řekla Haliřová.

Nedostatek informací

Mnoho podrobností nezná ani starosta Otinovsi Petr Kolář (nez.). „Ptá se mě na to spousta lidí v obci, ale nevím, co jim mám říkat. Od hygieniků jsem se nic nedověděl, a lidé jsou z toho nervózní. Vědí, že se něco děje, postřehli, že mlékárna má technickou přestávku a že je prodejna zavřená. Informace se šíří po okolí, protože produkty z mlékárny jsou oblíbené široko daleko,“ sdělil starosta Kolář.

„Je důležité, aby i při současném rozvolňování lidé přísně dodržovali pravidla osobní hygieny, neshlukovali se a nosili roušky. Žádná mimořádná opatření, ani vícero testování se v Otinovsi nechystají,“ uzavřela Růžena Haliřová.

V Otinovsi i sousedních Drahanech se starostové před několika dny obrátili na občany s upozorněním na výskyt covidu-19. Svorně nabádají k dodržování pravidel stanovených hygieniky a zdůrazňují, že není důvod k panice.

V České republice je dosud 8177 potvrzených případů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám