Hlavní obsah

V Česku se objevily první rouškomaty

– Vyškov
Novinky, zkr

První dva automaty na prodej roušek stojí od pondělí ve Vyškově na Moravě. Lidé za jednu zaplatí 50 korun, celý výtěžek z prodeje ale poputuje na charitu. Do jednoho stroje se vejde zhruba 1500 kusů. Podle organizátora celé akce Petra Čáslavy se první automat vyprodal během hodiny. Zboží se však bude doplňovat průběžně.

BEZ KOMENTÁŘE: První rouškomaty ve Vyškově na MoravěVideo: Jan Daněk, Novinky

 
Článek

S nápadem přišla firma Foodex, která za normálních okolností provozuje výdejní automaty na jídlo, pití nebo kávu. Místo tradičního sortimentu ale teď nabízí mnohem více potřebné zboží.

„Rozhodli jsme se, že než abychom se stresovali současnou situací, budeme radši pomáhat. Semklo nás to dohromady, na výrobě se podílí asi sto dobrovolníků a denně jsme schopni vyprodukovat kolem dvou tisíc roušek,“ popsal Novinkám Čáslava.

Rychlotesty z Číny lze použít až po několika dnech od nákazy

Koronavirus

Jeden automat stojí ve Vyškově před obchodním centrem Tesco, druhý před tamním městským úřadem. Další by se měly objevit v nemocnici sv. Anny v Brně, v nemocnici v Kroměříži a ve Slavkově. „Jedná se o automaty, které dřív byly ve školách, ale teď tam jsou zbytečné,“ dodal Čáslava s tím, že z bezpečnostních důvodů lze platit pouze kartou, hotovost automat nepřijímá.

Veškerý výtěžek půjde rovnoměrně na účty místních charitativních organizací Charita Vyškov, Adra Vyškov a Piafa Vyškov. „Peníze použijeme třeba na nákup dezinfekce, rukavic nebo respirátorů pro potřebné. Pokud by se vybrala větší částka, pomohlo by nám to financovat i rozvoz nákupů do vzdálenějších obcí,“ sdělila ředitelka Charity Vyškov Zdeňka Horáková.

Reklama

Výběr článků

Načítám