Hlavní obsah

Uzdravení a znovu pozitivní? Je to normální, tvrdí epidemioložka z WHO

Novinky, nčs

Americká epidemioložka a šéfka oddělení Světové zdravotnické organizace (WHO) pro nové nemoci Maria Van Kerkhoveová v rozhovoru pro BBC prohlásila, že pozitivní testy na přítomnost nového koronaviru u vyléčených lidí neznamenají opětovné nakažení. Naopak se podle ní jedná o součást léčebného procesu.

Foto: Profimedia.cz

Maria Van Kerkhoveová

Článek

Pozitivní testy u lidí, kteří se z onemocnění covid-19 již zotavili, neznamenají novou nákazu koronavirem. Podle Van Kerkhoveové se naopak jedná o součást léčebného procesu, kdy plíce vylučují mrtvé buňky, které byly koronavirem zasaženy. Tyto buňky jsou následně detekovány testy.

„U lidí, u kterých se prokáže pozitivní test po týdnu, dvou či delší době od vyléčení, se nejedná o opětovné nakažení. Ve skutečnosti testy zachytí fragmenty mrtvých buněk, které byly nákazou zasaženy. Jedná se v podstatě o léčebný proces plic,” uvedla v rozhovoru epidemioložka.

Na otázku, zda se člověk může nakazit znovu, nebo je chráněn imunitou, však epidemioložka odpovědět zatím nedokáže. „Jestli si dokážeme vytvořit imunitu či silnou ochranu proti opětovnému nakažení, v tuto chvíli nedokážeme určit,” přiznala Van Kerkhoveová.

Covid-19 se po uzdravení nevrací, imunita trvá přes rok, otočil Soul

Koronavirus

V Jižní Koreji se v dubnu objevila více než stovka pacientů, kteří se z covidu-19 vyléčili, ale po určité době testy odhalily přítomnost koronaviru v těle. „Potřebujeme systematický soubor vzorků od vyléčených pacientů, abychom mohli lépe porozumět této problematice,” uvedla WHO.

Koronavirus není pomsta přírody, způsobili jsme si ho sami, říká vědec

Koronavirus

„Potřebujeme také zkoumat, zda takoví lidé mohou koronavirus nadále šířit. Mít v sobě virus ještě automaticky neznamená, že jej člověk musí šířit na další osoby,” dodala organizace.

Reklama

Výběr článků

Načítám