Hlavní obsah

Uvolnění zákazů? Rozhoduje se o svátcích

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda chce příští týden začít s dalším uvolňováním tvrdých opatření nouzového stavu. Po Velikonocích se otevřou další obchody a během dvou týdnů zřejmě budou za přísných hygienických podmínek moci odstartovat farmářské trhy. Bude to ale do značné míry záležet na tom, jak disciplinovaní budou lidé o probíhajících svátcích.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)

Článek

Na uvolnění některých opatření se dohodla vláda ve čtvrtek. Ve stejný den premiér a šéf ANO Andrej Babiš v televizním projevu na lidi apeloval, aby o Velikonocích dál dodržovali disciplínu.

Řekl, že opatření se budou rušit jen pozvolna, a to i podle vývoje o Velikonocích. „Po svátcích vláda představí plán uvolňování opatření. Zákazy nebudou rušeny živelně, ale řízeně,“ řekl premiér.

Na svém čtvrtečním jednání vláda prodloužila nouzový stav do čtvrtka 30. dubna, jak to v úterý schválila Poslanecká sněmovna.

Ve čtvrtek se už otevřely některé druhy obchodů, například hobbymarkety, stavebniny, železářství či prodejny a servisy jízdních kol.

Které další obchody?

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) řekl, že po Velikonocích se vláda musí ještě domluvit, jaké nové obchody se otevřou. „Docházíme k závěru, že nebudeme navrhovat oborové členění, ale podle velikosti ploch s přihlédnutím k tomu, jak se podaří eliminovat přítomnost osob v provozovnách. Bude to několikatýdenní proces,” sdělil Havlíček.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) uvedl, že v následujících 14 dnech je možné otevřít farmářské trhy i sportoviště pro profesionální sportovce: „Říkám, buďme více při zemi a začněme spíše menšími obchody, kde nehrozí tak velká koncentrace osob.“

Nespokojení pendleři se sjeli u hranic. Policie řešila přestupky

Koronavirus

„Co si myslím, že je realizovatelné, jsou farmářské trhy. Za přísných podmínek by mohly být otevřeny, aniž by lidé konzumovali jídlo na místě,” dodal Vojtěch.

O možném uvolňování opatření mluvil Vojtěch i později. „Dokážu si představit, že velká část běžných provozoven a obchodů by mohla do měsíce fungovat,” citovaly ho v sobotu Lidové noviny. Roušky by si podle ministra mohli lidé sundat v červnu. České televizi pak Vojtěch řekl, že hranice se zřejmě ani v nejbližších měsících ještě zcela neotevřou.

Vojtěch: Roušky bychom si mohli sundat už v červnu

Koronavirus

Ministr školství Robert Plaga (ANO) ve čtvrtek zopakoval, že s otevřením škol se počítá nejdříve v druhé polovině května.

Vláda ve čtvrtek už rozhodla, že správní úřady, jako jsou krajské, obecní nebo katastrální úřady, by mohly začít plně fungovat od 20. dubna za zvýšených hygienických opatření.

Roušky už od čtvrtka nemusí nosit řidiči MHD v uzavřených kabinách, rodina jedoucí v jednom autě či autisté. České dráhy začnou od úterý opět prodávat jízdenky znovu ve vlaku. Ministři také přiklepli přes miliardu korun na pomoc kultuře a kulturním institucím.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) sdělil, že nejdříve by mohla otevřít malá knihkupectví a pak ta větší. „Teprve v další fázi bychom se mohli bavit o hradech a zámcích za dodržování hygienických opatření,“ dodal.

Majitelé soukromých divadel vyzvali Zaorálka k rezignaci

Kultura

Vydržte doma, žádají Babiš i Hamáček

Babiš i ministr vnitra a šéf krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) vyzvali občany, aby letos zapomněli na velikonoční pomlázku, společnou konzumaci alkoholu a návštěvy příbuzných. Babiš ve čtvrtek večer už podruhé během koronavirové krize vystoupil s projevem v televizích a rozhlasu.

Ve svém vystoupení řekl, že se daří držet v Česku virus na uzdě, ale jen díky tvrdé disciplíně a dodržování karantény. Naléhal proto na lidi, aby nepodlehli lákání hezkého počasí a nevyrazili k příbuzným a sousedům. Opoziční politici premiéra za projev pochválili i zkritizovali, že neodpovídá realitě.

Babiš v projevu: Žádné kolující panáky. Nesmíme přestat, není vyhráno

Koronavirus

Podle Babiše se Češi chovali zatím odpovědně a zvládli „nejsložitějších pět týdnů v novodobé historii“, ale rozhodující v boji proti koronaviru budou podle něj čtyři volné dny.

„První poločas boje s epidemií jsme vyhráli 1:0, ale o celkovém vítězství se bude rozhodovat teď,“ řekl Babiš.

Vyzval, aby lidi dál nosili roušky. „Nenavštěvujte příbuzné. Nebuďte v uzavřených prostorech s mnoha lidmi. Je to opravdu nebezpečné, protože nemoc covid-19 může být infekční, i když nemáte příznaky. Nechoďte po městě nebo vesnici na koledu. Žádné hlouč­ky nikde, u výdejních okének, na návsích nebo na náměstích. Žádné kolující panáky. Vyvarujte se i koledy u babičky. Právě seniory musíme přednostně společně ochránit,“ poznamenal premiér.

Koronavirus láme smutné rekordy

Koronavirus

Babiš ve svém projevu řekl, že k návratu k normálnímu stavu by měl pomoci projekt chytré karantény, která se už zkouší na Moravě. „Základem je rychle identifikovat nakažené lidi a ochránit nás všechny. Izolovat jejich kontakty, a tím radikálně zpomalit šíření infekce,“ řekl.

Premiér také přislíbil, že na pomoc lidem a firmám uvolní vláda bilion korun. „Zkrátka všem, kteří přišli kvůli koronaviru o příjem. Jsme na to připraveni v tuto chvíli uvolnit až tisíc miliard,“ zopakoval Babiš.

Projev premiéra Andreje BabišeVideo: Česká televize/ TV Prima

Také Hamáček připojil svůj apel. „Lidi, neblázněte, zůstaňte o svátcích doma, i když bude krásně! Je brzy chodit na návštěvy a na koledu, cena by byla příliš vysoká. Čísla jsou dobrá, protože jsme doma, ale i tak rostou. Pokud se na to vykašleme, bude to malér. Vydržme to, prosím. Pomlázku si užijeme příští rok!“ napsal Hamáček na Twitter.

Akademie věd dokončuje přípravu na masivní testování

Domácí

Laskavý i licoměrný

Opozice komentovala Babišův projev jako laskavý, ale i jako prázdný a licoměrný. „Méně hezkých slov a více činů, pane premiére!“ napsal předseda ODS Petr Fiala. Podobně reagovala předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová: „Smířlivé a láskyplné projevy Andreje Babiše lze jistě ocenit, mají ovšem jeden zásadní problém – narážejí na realitu jeho činů.“

Šéf lidovců Marian Jurečka naopak Babiše ocenil. „Poděkoval, poprosil o další disciplínu, soudržnost a solidaritu. Vložil do svých slov i poselství Velikonoc, v mnoha věcech s ním nemusím souhlasit, ale projev byl dobrý,“ uvedl Jurečka.

Hezká slova, teď ještě činy, ohodnotila opozice Babišův projev

Domácí

Podle šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska se projev musel poslouchat hořce živnostníkům a malým firmám, kterým podle Kalouska vláda příliš nepomáhá. „Obecná výzva k dodržování pravidel byla jistě na místě a je dobře, že zazněla. Pasáž o tom, jak se vláda snaží každému pomoci, byla velmi licoměrná,“ napsal Kalousek.

Česko má k nedělnímu ránu necelých šest tisíc nakažených. Před svátky ve středu a ve čtvrtek se počet testů vyšvihl přes osm tisíc denně. Počet nakažených ale už strmě nestoupal. Ve čtvrtek se jejich počet zvýšil o 257. V pátek to bylo o 163 lidí a v sobotu o 170, v tyto dny se však testovalo o poznání méně - testů bylo kolem pěti tisíc denně.

Mrtvých je k nedělnímu ránu 132, drtivá většina z těchto pacientů měla těžké choroby z dřívějška.

O českých nudistech bez roušky píše i americký server CNN

Koronavirus

V nemocnicích leželo v sobotu podle ministerstva zdravotnictví 442 nakažených pacientů, z nich 87 bylo v těžkém stavu a byli připojeni na plicních ventilátorech.

Strategická léčiva

Vláda také rozhodla o zařazení výrobců léčiv do režimu takzvané kritické infrastruktury. Stejně jako energetické provozy nebo provozovatele ropovodů či plynovodů se stanou zásadním průmyslovým odvětvím, které musí běžet i ve stavech nouze.

Na pomoc policii vyrazí nově další dva tisíce vojáků. Vláda se ve čtvrtek dohodla, že po dobu nouzového stavu by mělo při řešení koronavirové krize pomáhat až 4096 příslušníků armády.

Reklama

Výběr článků

Načítám