Hlavní obsah

Lék na covid-19 z Japonska bude dostupný v řádu dní

• Aktualizováno

Léčivý přípravek s účinnou látkou Favipiravir, který je registrován v Japonsku k léčbě chřipky, získá ČR částečně zdarma a část koupí pro Všeobecnou fakultní nemocnici (VFN), oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Dostupný by mohl být zhruba pro 100 pacientů.

Živě: TK ministerstva zdravotnictví a Státního ústavu pro kontrolu léčivVideo: ČTK

 
Článek

Následně bude využit i v dalších nemocnicích. Mohl by být použit pro středně těžké případy v časnějších fázích onemocnění.

„Dar by měl být pro 20 až 25 pacientů,” uvedla šéfka SÚKL Irena Storová. Pokud by dar nestačil, bylo by možné koupit přípravek pro dalších 80 pacientů.

„Lék by měl být k dispozici v řádu dní,“ uvedl ministr.

Lék Plaquenil je rovněž využíván k léčbě pacientů s covid-19 a již dříve bylo omezeno jeho předepisování. Účinnou látkou je hydroxychlorochin (HCQ). Ta má nižší toxicitu než Chlorochin (CQ)  .

Podle ministra je nově možné plnit mediciální kyslík i do jiných než standardně registrovaných tlakových lahví, což umožní zvýšit dostupnost pro pacienty.

Ministerstvo rovněž zakázalo vývoz více než 800 léků, které by se mohly stát předmětem reexportů.

Podle šéfky SÚKL je nadějná i léčba přípravkem Remdesivir. Nyní se čeká, až bude výrobcem určena alokace přípravku na jednotlivé trhy.

Přehled léků, které by mohly fungovat v boji s Covid-19

Koronavirus

K léčbě by mohla být užívána i krevní plazma vyléčených pacientů s covid-19. Transfúzní přípravek se na rozdíl od léku nemusí registrovat a jeho cesta k pacientům tak může být snazší a rychlejší.

Po vypuknutí epidemie koronaviru se lidé předzásobili například léky s paracetamolem, které se užívají ke srážení horečky, jež je jedním z častých příznaků onemocnění covid-19. Situace na trhu se posléze stabilizovala.

K léčbě Covid-19 by se v Česku mohla využít plazma vyléčených

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám