Hlavní obsah

USA vykoupí čtvrtletní produkci remdesiviru pro celý svět

Novinky, Alexej Švamberk

Spojené státy vykoupí lék proti covidu-19 Remdesivir, který podle stávajícího testování jako jeden z mála zkracuje léčbu nakažených covidem-19. Objednávají 500 000 dávek, takže další země nebudou mít šanci si v následujícím čtvrt roce tento přípravek pořídit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výrobní linka RemdesiviruVideo: Reuters

 
Článek

Spojené státy skoupí 100 procent červencové produkce léku a 90 procent srpnové a zářijové, uvedl Hlas Ameriky. Gilead přitom zvyšuje výrobu ze 190 000 balení na konci června, tak aby jich byly v prosinci dva miliony.

„Získali přístup k většině dodávek léku, takže pro Evropu nezbylo nic,“ uvedl pro list The Guardian lékař z Liverpoolské univerzity Andrew Hill. A postěžoval si, že se nepodařilo zajistit, aby se dodával přednostně nejvíce postiženým ve všech zemích a nejen v USA: „Je to první schválený lék, a kde je mechanismus zajišťující přístup? Jsme zase na konci fronty.“

Získali přístup k většině dodávek léku, takže pro Evropu nezbylo nic
lékař Andrew Hill, Liverpoolská univerzita

Evropští experti se začali vyjadřovat poté, co americký ministr zdravotnictví Alex Azar oznámil rozhodnutí Donalda Trumpa zakoupit velký počet balení léku. „Prezident Donald Trump dosáhl skvělé dohody, která zajišťuje Američanům přístup k prvnímu schválenému léku na covid-19. V rámci možností chceme zajistit, aby remdesivir dostal každý americký pacient, který ho potřebuje.“

Dohoda o nákupu byla zveřejněna poté, co klinické testy potvrdily, že lék od společnosti Gilead zkracuje dobu léčby o čtyři dny a brání propuknutí těžšího průběhu nemoci. [celá zpráva]

V USA narůstá počet nakažených

Spojené státy jsou nejvíce postižené pandemií koronaviru ze všech zemí světa, dosud evidují přes 2,7 milionu případů a přes 130 tisíc obětí.

Foto: Mike Blake, Reuters

Sídlo společnosti Gilead Sciences Inc. v kalifornském Oceanside.

USA navíc nyní čelí nárůstu počtu potvrzených případů, protože začaly brzo uvolňovat omezení a mnozí lidé nedodržovali doporučení hygieniků. V úterý v USA přibylo 46 tisíc nových případů nákazy SARS-CoV-2, ve středu 51 tisíc.

Sedmidenní průměr počtu nově nakažených, který se pohybuje kolem 41 tisíc, se od 13. června zdvojnásobil, uvedl The Covid Tracking Project.

Počet hospitalizovaných je nejvyšší od 21. dubna. Nejvyšší nárůst ve výši 294 procent v červnu zaznamenala Arizona, následovaná Jižní Karolínou s 200procentním přírůstkem a Arkansasem se 179procentním přírůstkem.

Francouzská farmaceutická firma Sanofi čelí kritice, chtěla dát vakcínu napřed USA

Koronavirus

Podle listu The Guardian však nesouvisí objednávka jen s tím, že jsou Spojené státy nejpostiženější zemí, ale jde také o uplatnění Trumpova hesla „Amerika na prvním místě“, protože se v USA blíží prezidentské volby.

Heslo se teď Trumpova administrativa snaží uplatňovat i v případě pandemie. V květnu se provalilo, že francouzská společnost Sanofi slíbila dodávat vyvíjenou vakcínu přednostně USA, protože investovaly nejvíce do jejího vývoje. Teprve pod tlakem francouzské vlády od toho ustoupila.

Ještě předtím se Spojené státy pokoušely přesvědčit německou firmu CureVac, vyvíjející taky vakcínu proti novému koronaviru, aby přesídlila do USA a Spojené státy měly přímý přístup k očkovací látce.

Dejte to nám, vzkázal Trump německé firmě pracující na vakcíně. Dáme to všem, zní odpověď

Koronavirus

Pro chudé země jsou generika, bohatší mají smůlu

Společnost Gilead tento týden stanovila cenu balení léku pro pětidenní léčbu. Pro americké odběratele bude činit 3120 dolarů (74 502 korun), což je o 33 procent více než cena pro rozvojové země a pro americké ministerstvo pro veterány, pro něž bude za 2340 dolarů (55 876 korun).

„Strávili jsme hodně času diskusemi, jak přistupovat k ceně léku,“ řekl ředitel Gileadu Daniel O’Day serveru STAT, „ta je výrazně pod hodnotou toho, co přináší pacientům a společnosti. O tom nemám pochyb.“

Zkrácení léčby pacientů na ventilátorech představuje úsporu 12 000 dolarů (286 548 korun). Vývoj a výroba léku, který byl původně určen proti ebole, stál podle firmy více než miliardu dolarů.

Výrobce řekl, kolik bude stát léčba remdesivirem

Ekonomika

Gilead vlastní práva na lék, takže záleží na jeho rozhodnutí, jakým výrobcům uvolní jeho recepturu a kolik budou muset za licenci zaplatit. Už v květnu a v červnu umožnil několika firmám v Indii, Pákistánu, Egyptě a Bangladéši vyrábět generika (lék se stejnou účinnou látkou jako originál, který je však výrazně levnější), která smějí prodávat ve 127 chudých nebo rozvojových zemích, uvedla agentura Reuters.

Podle Hlasu Ameriky ale mezi těmito zeměmi není sedmdesát velkých států se střední úrovní příjmu na hlavu včetně Brazílie, která je druhou nejpostiženější pandemií, Mexika a Číny.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Balení remdesiviru od egyptské firmy EVA.

Indická firma Cipla koncem června uvedla, že 100 mg jejího generika Cipremi bude stát méně než 5000 rupií (66 dolarů, 1576 korun), což znamená, že pět dní léčby by přišlo na osminu ceny remdesiviru pro rozvojové země, uvedla agentura Reuters.

Neuvedla však, kdy bude cipremi k dispozici. Cipla a další indická firma Hetero, vyrábějící generikum Covifor, získaly 21. června od indických úřadů souhlas prodávat generika remdesiviru a používat je v nouzových případech, než se v Indii provedou jejich klinické testy. Za podobnou cenu je míní prodávat i jedna z největších bangladéšských farmaceutických firem Beximco. První balení už vyprodukovala také egyptská firma EVA Pharma.

Indie však bude zřejmě používat generika především pro vlastní nakažené, jichž je v zemi už přes 600 tisíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám