Hlavní obsah

U koronaviru záleží na krevní skupině. Nejzranitelnější je A

Wu-chan

U lidí s krevní skupinou A je pravděpodobnější, že se nakazí virem SARS-CoV-2 a nemoc Covid-19 bude mít vážnější průběh. Ukázaly to předběžné výsledky testů v Číně u dvou tisíc nakažených ve Wu-chanu. Naopak odolnější byli lidé se skupinou 0.

Foto: China Daily, Reuters

Zdravotníci v nemocnici v čínském Wu-chanu.

Článek

Tým čínských vědců Čongnamské nemocnice při Wuchanské univerzitě vedený Wangem Sing-chuanem zjišťoval krevní skupiny u nakažených a srovnával to s rozložením jednotlivých krevních skupin v místní populaci. Zjistil, že u lidí s krevní skupinou A je větší množství nakažených a je u nich tendence k tomu, aby byl průběh vážnější.

Skupinu 0 má v populaci 34 procent obyvatel (ve Wu-chanu pak 32 procent) a skupinu A 32 procent. Ale u nakažených tomu bylo naopak, jen 25 procent infikovaných mělo skupinu 0, zato skupinu A mělo 41 procent infikovaných.

„Lidé se skupinou A by proto potřebovali částečně posílit osobní ochranu, aby se zmenšila možnost nákazy,“ uvedli výzkumníci. Podle nich by také bylo potřeba osoby s touto krevní skupinou bedlivěji sledovat a uplatnit u nich razantnější léčbu.

Experti ale dodali, že výsledky jsou zatím předběžné a je potřeba je ještě ověřit. I tak by ale zdravotnická zařízení měla při zavádění ochranných opatření a léčbě brát v úvahu krevní skupinu.

O jiných krevních skupinách se zpráva nezmiňovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám