Hlavní obsah

Túry v horách zapovězené nejsou, upozorňuje správa Krkonoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv se ČR i celá Evropa potýká kvůli šíření koronaviru s povinným nošením roušek, karanténami a dalšími restrikcemi, při dodržení daných pravidel lze například v Krkonoších vyrazit na túru. Jak upozornila Správa Krkonošského národního parku (KRNAP), individuální či rodinné výlety zapovězeny nejsou.

Foto: David Taneček, ČTK

Pohled přes Obří důl na Sněžku (ilustrační foto)

Článek

„Vláda mezi výjimkami z omezení volného pohybu osob uvedla i pobyt v přírodě a parcích,” připomněla správa parku s tím, že zdravotní vycházky či sportovní aktivity v přírodě zapovězeny nejsou.

„Pochopitelně platí, že je potřeba cestování omezit na tu úplně minimální nejnutnější úroveň. Pokud ale máte třeba soukromou chalupu v Krkonoších a pracovní povinnosti vám umožňují se tam na dobu nouzového stavu přesunout, je to možné. Stejně tak je možné navštěvovat přírodu KRNAP, pokud ji máte za humny,” uvedli zástupci Správy KRNAP na facebookovém profilu.

V Krkonoších o víkendu předčasně skončila zimní sezona, provoz ukončila lyžařská střediska. Je třeba počítat s tím, že zavřít musely restaurace, infocentra, půjčovny, penziony, wellness centra, bazény a další horské atrakce. Od pondělí 16. března nejezdí do odvolání lanovka na Sněžku, je uzavřena česko-polská hranice i horské boudy.

Strážci jsou v terénu stále

Podle Správy KRNAP je zakázáno překračovat hranice, což platí i pro pohraniční hřebenovku, cestu česko-polského přátelství. I v přírodě by návštěvníci Krkonoš měli dbát preventivní opatrnosti, a pokud se dostanou do míst, kde jsou i další lidé, měli by si zakrýt ústa a nos rouškou, respirátorem, šátkem nebo třeba šálou, uvedli zástupci národního parku.

Krkonoše změnil koronavirus v hory duchů

Koronavirus

Správa KRNAP s odkazem na případy z poslední doby, při kterých byl porušen zákaz vjezdu autem do nejpřísněji chráněné zóny NP, upozorňuje, že i přes stav nouze a vylidněnost hor působí v terénu jejich strážci a za podobná jednání hrozí vysoké pokuty.

Správa KRNAP v pondělí uzavřela veřejnosti své sídlo ve Vrchlabí, výrazně omezila úřední hodiny. Od čtvrtka 12. března jsou také uzavřena Krkonošská muzea Správy KRNAP v Harrachově, Jilemnici, Pasekách nad Jizerou a Vrchlabí, stejně jako infocentra v Harrachově, Peci pod Sněžkou, Špindlerově Mlýně a Vrchlabí. Veřejnosti je uzavřeno také Centrum environmentálního vzdělávání Krtek ve Vrchlabí. Do odvolání byly také zrušeny všechny akce, které Správa KRNAP připravila pro veřejnost.

V uzavřené oblasti okopávat záhony nelze

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám