Hlavní obsah

Tržby služeb klesly o 3,5 procenta, krvácely hlavně cestovky a hospody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tržby poskytovatelů služeb v Česku klesly v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně o 3,5 procenta. Nejhůře dopadla zejména odvětví spojená s cestovním ruchem. V pondělí to oznámil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zaparkovaná letadla na letišti Václava Havla v Praze (snímek z 29. března 2020)

Článek

„Například letecké dopravě, ubytovacím službám a cestovním kancelářím klesly tržby o více než 20 procent, ve stravování a pohostinství se snížily o více než 10 procent," uvedla ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková.

V letošním 1. čtvrtletí bylo proti loňskému o jeden pracovní den více, po očištění o kalendářní vlivy se tak tržby poskytovatelům služeb snížily o 4,3 procenta. Mezičtvrtletně se tržby snížily reálně o 3,3 procenta.

Co všechno se dnes opět otevře

Domácí

Výsledky ovlivnila opatření na zamezení šíření koronaviru, kvůli kterým byla řada provozoven od poloviny března uzavřena či omezila provoz. Část služeb funguje od pondělí, další by podle vládou představeného harmonogramu mohly začít fungovat od 25. května.

Nejvíce se propadly tržby v ubytování, stravování a pohostinství, kde klesly o 14,8 procenta. V ubytování se snížily téměř o čtvrtinu a ve stravování a pohostinství o 11,1 procenta. Nejvýrazněji, o 27,2 procenta, se pokles projevil u cestovních agentur.

Hotely hlásí za čtvrtletí o čtvrtinu méně turistů

Stalo se

Dalšími klesajícími odvětvími byly činnosti související se stavbami a úpravou krajiny, činnosti v pronájmu a operativním leasingu a v administrativní a kancelářské činnosti.

Jedinou růstovou sekcí byly v prvním čtvrtletí informační a komunikační činnosti, kde se tržby zvýšily o 4,2 procenta. Nejvíce, o desetinu, vzrostly tržby telekomunikačním činnostem. Růst tržeb vykázaly i tvorba programů a vysílání, informační činnosti a činnosti v informačních technologiích, které zahrnují např. programování, správu počítačového vybavení či poradenství v IT.

Výrazně přibylo přerušených podnikání

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám