Hlavní obsah

Trhy ve Zlíně: Lidé popíjejí i tam, kde se nemá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupinky lidí popíjejících v předvánoční atmosféře alkoholický svařák či punč byly už druhý den k vidění na náměstí Míru ve Zlíně. Zlínští radní schválili rozšíření městského trhu Pod Kaštany do míst každoročních adventních a vánočních jarmarků. Ty jsou ale nyní vládním nařízením zakázané. Stejně jako popíjení alkoholu na veřejném prostranství.

Otevřené trhy ve Zlíně (záběry z 8. prosince)Video: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Do sporu se však obyvatelé Zlína nedostávají pouze s vládním protikoronavirovým omezením, ale i se zlínskou místní vyhláškou o zákazu popíjení alkoholu na vybraných místech města, kam patří i náměstí Míru.

Primátorovi jsem od plic řekl, co si o tom myslím, zlobí se hejtman Holiš kvůli trhům

Domácí

„Jediné, co jsme řešili, byla novela rozšiřující tržiště Pod Kaštany na náměstí Míru. Alkoholem jsme se nezabývali. Nemáme k tomu jediný důvod. Naše myšlenka byla koupím, vezmu, odnáším,“ sdělil Právu primátor Zlína Jiří Korec (ANO). Přesto lidé vánoční nápoje na náměstí v prvních dnech konzumují a neodcházejí se svařákem pryč.

Pokud někdo alkohol na náměstí nyní začne konzumovat, tak by měl být právem potrestán
Jiří Korec, primátor

Na trzích tak postávají skupinky lidí s kelímky a horkým nápojem v rukou. To se ale městu, které trhy pořádá, nelíbí. Byť jako pořadatel nezakázalo prodej alkoholu na trzích. „Pokud někdo alkohol na náměstí nyní začne konzumovat, tak by měl být právem potrestán. Měl by přijít zásah městské policie,“ vysvětlil Korec.

Dosud se tak nestalo. Během prvního dne trhů městská policie nevyjela podle vyjádření vedení strážníků k žádnému oznámení o nedodržení zákazu popíjení alkoholu na veřejném prostranství.

Bagry postavily před hotelem stovku úhledných sněhuláků

Vánoce

Trhy na náměstí odhlasovala většina zlínských radních, včetně primátora Korce. Ten se na sociální síti Facebook navíc otevřeně pustil do kritiky svých vládních kolegů z ANO a jejich mimořádného nařízení spojeného se zákazem konání předvánočních trhů.

„Ano, současné nařízení, které zakazuje vánoční trhy, považuji za špatné, resp. si myslím, že stačilo zrušit programy a alkohol, nechat prodej na veřejnosti, aby se zamezilo shlukování lidí,“ uvedl primátor Zlína.

Přejmenované trhy v Mostě přitahují veřejnost i pozornost policistů

Domácí

Proti rozšíření trhů na náměstí byl naopak náměstek zlínského primátora Bedřich Landsfeld (STAN). „Venkovní trhy jsou daleko méně nebezpečné. Byť jsou bez respirátorů. Ale to nás neopravňuje k tomu, abychom nerespektovali vládní opatření,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám