Hlavní obsah

Točil jsem pivo lidem na cestu, hájil hospodský zahrádku v nouzovém stavu

Právo, Aleš Fuksa
Uherské Hradiště

Až třímilionová pokuta hrozí za otevření zahrádky v době nouzového stavu provozovateli uherskohradišťské restaurace Krček. V minulém týdnu hlásala jeho tabule před restaurací, že má otevřenou zahrádku. Na ní pak policisté objevili asi dvacítku hostů, kteří tím porušili zákaz volného pohybu lidí, který vyhlásila vláda.

Foto: Policie ČR

Porušený zákaz ohledně nouzového stavu v Uherském Hradišti

Článek

Přestupku se dopustil také provozovatel dalšího restauračního zařízení, který sice nápoje a potraviny prodával přes okénko, ale umožnil lidem pobyt ve venkovní zahrádce, kterou provozoval.

Provozovatel pivnice Krček Martin Masařík se snažil v minulých dnech celou situaci vysvětlit na sociálních sítích.

Dvacítka lidí v Uherském Hradišti popíjela na zahrádce. Je otevřeno, hlásal nápis

Koronavirus

„Do velké míry jde o nedorozumění. V této krizové situaci, kdy se vládní nařízení měnila velmi rychle, jsem byl pod tlakem. Bohužel jsem nedohlédl na to, aby cedule u pivnice Krček byla správně zformulována. Nápis na ní byl tím pádem zavádějící a dal se vysvětlit více způsoby. V mých provozovnách zaměstnávám osmdesát zaměstnanců a všichni jsme nervózní, co bude dál,“ uvedl Masařík.

V jeho pivnici byl i přes nařízení zájem o stravování s sebou a rozvoz hotových jídel. Podle nařízení bylo povoleno v omezeném režimu pokračovat v provozu.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„U provozoven, kde vaříme nebo jsou blízko obytných zón, jsem zpřístupnil výdajové okno, kde byla viditelně umístěna informační tabule s instrukcemi, že jídlo a pití je možné odebrat pouze s sebou. Obsluha také zákazníky poučila, že není povoleno se na místě zdržovat, zároveň vyzvala zákazníky k opuštění místa. Pokud se zde lidé zdržovali, bylo to na jejich vlastní odpovědnost,”

„Bohužel cedule s nápisem 'zahrádka otevřena' měla pouze informovat, že k výdejovému okénku lze přistoupit pouze přes bránu zahrádky. Jinak by se k výdejovému oknu nikdo nedostal ani by o tom nevěděl,“ dodal Masařík, který se nyní snaží poskytnout své kapacity k dopravě roušek nebo nákupu seniorům.

Tresty budou exemplární

Na omluvu majitele pivnice zareagoval kromě řady dalších lidí i starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha (ODS), jehož správní odbor se bude přestupky dvacítky lidí i provozovatele pivnice zabývat.

„To čepované pivo, které tam ti pánové popíjeli u stolů na zahrádce, dostali jako na cestu? A kde si ho měli vypít? V celém městě je zakázána konzumace alkoholu na veřejnosti s výjimkou zahrádek restaurací,“ komentoval Blaha, podle kterého je alespoň chvályhodná nabídka rozvozu.

Pandemie má nejhorší dopad na restaurace a cestovní ruch

Koronavirus

„Na tom, co se stalo, to ale nic nezmění. Upozorňuji všechny s podobnými nápady, že je vyhlášen stav nouze. Tresty ukládané za podobné činy budou pochopitelně exemplární,“ dodal starosta Uherského Hradiště.

Reklama

Související články

Švejdar: V karanténě je 765 policistů

V posledních dnech patří mezi nejvytíženější lidi v zemi. Jím vedený policejní sbor se stará o hlídání uzavřených státních hranic i některých izolovaných měst...

Výběr článků

Načítám