Hlavní obsah

Tichomořská Tonga nemá ani jeden případ koronaviru a od zbytku světa se raději odřízla

Novinky, Karolína Hanzelková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nuku'alofa (Tonga)

Aby se Tonga ubránila zavlečení koronaviru na vlastní území, přijala striktní opatření podobná těm v Česku. Navíc ale uzavřela státní hranice i pro své občany, kteří se plánovali vrátit domů z cest. Během večerů platí zákaz vycházení, na který dohlíží policie i armáda. Tichomořský stát patří mezi několik málo zemí, kde ještě nebyla nákaza zaznamenána.

Foto: Karolína Hanzelková

Centrum města Nuku'alofa zeje prázdnotou.

Článek

Rozšíření nákazy by pro křehký ostrovní stát znamenalo obrovské riziko vzhledem k nedostatečné úrovni zdravotnictví. Doposud bylo testováno osm lidí s podezřením na koronavirus, u nikoho se ale nákaza nepotvrdila. Vláda i přesto zvolila velmi striktní opatření.

Přes den jsou občanům Tongy umožněny pouze nezbytné úkony podobně jako v Česku. Lidé si mohou nakoupit potraviny nebo vyřídit bankovní služby. Všechny školy jsou uzavřené a pracovat mohou jen zaměstnanci klíčových sektorů, jako je zdravotnictví nebo ministerstva. Parlament byl ale uzavřen, stejně jako restaurace, kterým nejsou povoleny výdejní okénka či donášky. Mše, které neoddělitelně patří k místní kultuře, jsou také zakázané.

Foto: Karolína Hanzelková

Policejní kontrolní stanoviště

Ulice hlavního města Nuku'alofy jsou z části uzavřené a na několika místech hlavní třídy jsou občanům kontrolovány doklady. Navíc tonžská vláda zavedla zákaz vycházení mezi osmou hodinou večerní a šestou ranní. Na dodržování pravidel dohlíží policie i armáda. Jen během prvních tří dnů po přijetí opatření bylo za porušení večerky zatčeno 81 lidí.

Až 30 lidí v jedné domácnosti

Tonžská vláda musí jednat velmi opatrně. Podle varování novozélandského ministerstva zdravotnictví by předpokládaná míra hospitalizace tichomořské populace mohla být až sedmkrát vyšší, než tomu je u evropských a jiných etnických skupin. Na Tonze navíc často v jedné domácnosti žije až 30 lidí.

Ostrované jsou ale během nouzového stavu obezřetní - dodržují vládní nařízení a dny tráví doma.

Stále ještě existují země, kde koronavirus není. Nejméně zasáhl Tichomoří

Koronavirus

Kvůli úbytku turistů se již nyní tonžská ekonomika nachází pod značným tlakem. Cestovní ruch totiž tvoří druhý největší příjem do státního rozpočtu, prvním jsou finance zasílané rodinnými příslušníky ze zahraničí. Pomocnou ruku již podala Čína, která Tonze darovala dvě stě tisíc dolarů (pět milionů korun) pro boj proti koronaviru a přislíbila dodání ochranného materiálu. Podobně jsou na tom i jiné rozvojové státy Tichomoří, pro které si Čína celkem vyhradila 1,9 milionu dolarů (47 milionů korun).

Foto: Karolína Hanzelková

Království Tonga je tvořeno 177 ostrovy, které se rozléhají v Jižním Tichomoří v nedalekém sousedství ostrova Fidži.

Strach z Australanů

Jelikož se tonžská vláda nejvíce obává cestujících z Austrálie, kde je v současnosti 4800 nakažených, uzavřela 23. března své hranice na období dvou týdnů. Zákaz vstupu do země se týká i tonžských občanů, kteří se plánovali vrátit ze zahraničí. V pondělí náměstek ministryně zdravotnictví oznámil, že se původní lhůta bude postupně prodlužovat, aby se stát strategicky připravil.

„Tato situace nám dává více potřebného času, kterého využijeme pro posílení našeho zdravotnického vybavení,” uvedla ministryně zdravotnictví Amelia Tu'ipulotu.

Návrat polárníků z Antarktidy se kvůli SARS-CoV-2 komplikuje

Koronavirus

50 cizinců v pasti

V současnosti je na souostroví uvězněno asi padesát turistů. Jedná se zejména o Australany a Novozélanďany, mezi Evropany pak převládají Němci, Švýcaři a Švédové. Podle dostupných informací jsou na ostrově i dva Češi a jeden Slovák. Turisté se shodují na tom, že jim tonžská vláda nepomáhá s návratem domů, naopak to uzavřenými hranicemi komplikuje.

Foto: Karolína Hanzelková

Úřad tonžského premiéra

Království Tonga je tvořeno 177 ostrovy, které se rozléhají v Jižním Tichomoří v nedalekém sousedství ostrova Fidži. Podobně jako další státy Pacifiku byla Tonga v minulosti kolonizována Brity a dodnes tak patří k britskému Commonwealthu. Jako jediná členská země si ale uchovala vlastního panovníka, kterým je král Tupou VI.

Reklama

Výběr článků

Načítám