Hlavní obsah

Boj ještě neskončil, říká taxikář vyléčený z covid-19. Čeká ho dlouhá rehabilitace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražská Všeobecná fakultní nemocnice (VFN) v pondělí propouští do domácího ošetřování Roberta Markoviče. Třiapadesátiletý taxikář je prvním pacientem s covid-19 v České republice, u něhož byl při léčbě nasazen experimentální léke remdesivir. Markoviče nyní čeká dlouhá rehabilitace.

TK k propuštění hospitalizovaného taxikáře Video: Novinky

 
Článek

„Musím se hýbat a denně cvičit, abych získal svalovou hmotu, o kterou jsem přišel. Boj ještě neskončil,“ uvedl uzdravený pacient na úterní tiskové konferenci, kde ještě jednou poděkoval všem lékařům i personálu nemocnice.

„Je mi vedro a blbě se mi dýchá v té roušce,“ přiznal Markovič.

„Zásadní zpráva je, že pan Markovič celou strastiplnou cestu zvládl,“ uvedl ředitel VFN David Feltl.

Vyléčený taxikář: Vždyť je to jen chřipka, říkali mi napřed lékaři. K práci už se nevrátí

Domácí

„Jsem zděšen tím, co se tady odehrává,“ dodal ředitel s tím, že tiskovou konferenci za účasti pacienta udělala nemocnice především proto, aby následně nebyl vystaven dalšímu nežádoucímu zájmu médií.

Podle Michala Šotoly z kliniky tuberkulózy a respiračních nemocí má před sebou Markovič náročnou rehabilitaci. Pozitivní je, že zřejmě nebude mít trvalé následky.

Muž přiznal, že členové jeho rodiny si rovněž nemocí covid-19 prošli, ale stejně jako on již měli opakovaně negativní testy.

V nemocnici od půlky března

Do nemocnice byl muž převezen 15. března ve velmi vážném stavu. Musel být napojen na mimotělní oběh a byl mu podán remdesivir. Jeho stav se následně začal zlepšovat.

Již dříve se Markovič přiznal, že se těší, až bude moci konečně obejmout manželku a dceru. K profesi taxikáře se již vracet nechce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám