Hlavní obsah

Tablety proti covidu pro Česko nakoupí FN Brno

Dojednáno. K dodání tablet, které snižují riziko vážného průběhu covidu i v případě varianty omikron, stačí jen podepsat smlouvu. Míč je teď podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) na straně výrobce – americké společnosti Pfizer. Oproti původním proklamacím ministerstva ale Česko objedná jen 50 tisíc dávek, původně byl zájem o dvojnásobek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Teď je to na New Yorku. Čekáme na zaslání smlouvy, a jakmile přijde, tak ji samozřejmě podepíšeme,“ řekl v pondělí Válek při návštěvě své domovské fakultní nemocnice v brněnských Bohunicích.

O dodávce léků jednal s firmou minulý týden. Původně byl zájem o 100 tisíc dávek za téměř dvě miliardy korun. Finance podle ministra problémem nebyly. Konečná dohoda je však na polovičním množství.

Teď je to na New Yorku. Čekáme na zaslání smlouvy
Vlastimil Válek

Očekává se, že by tablety na domácí užívání mohly přijít nejdřív začátkem jara. Čtvrtinu množství by mělo Česko podle příslibu dostat do 30 dnů od podpisu. Distribuci bude mít na starosti FN Brno.

Šéfka tamní lékárny podle Válka už jedná s dalšími nemocnicemi o rychlém rozvozu léků. Zkušenost má brněnská nemocnice už z loňska, kdy s pražskou FN v Motole nakoupila tisíce monoklonálních protilátek od firmy Regeneron a následně je poskytovala dalším zařízením.

Místo infuze tobolky na doma za miliardy

Koronavirus

Dostupné koktejly protilátkových léků na omikron nestačí. V regionech, kde nová varianta přesáhne hranici 50 procent pozitivních vzorků, je možné léčbu nasadit jen těm, kteří mají prokazatelně deltu.

Ve společném stanovisku to doporučilo deset odborných lékařských společností. Pro pacienty s omikronem je dostupné antivirotikum obsahující molnupiravir nebo i remdesivir, který byl v Česku vůbec prvním dostupným přípravkem proti covidu.

Vzkříšení remdesiviru

„Máme dnes v ČR dostupné všechny léky a žádný z nich není neužitečný. Některý je užitečný na omikron, některý na deltu,“ zdůraznil ministr Válek s tím, že lékaři mají přístup do systému infekčních nemocí, a tím pádem i k informaci, zda má nakažený omikron, nebo jinou variantu.

Koncem roku 2020 Světová zdravotnická organizace (WHO) vzala u remdesiviru zpátečku a stáhla doporučení k léčbě. Chyběly důkazy, že zvyšuje šance na přežití a že u nakažených snižuje potřebu plicní ventilace.

Rozmach omikronu provází vlna dezinformací

Internet a PC

Uplatnění má ale stále, především u pacientů ve vážném stavu. Nově se v tuzemsku může infuzně podat i těm, kteří se s covidem léčí ambulantně. Při nasazení na začátku onemocnění se to podle českých lékařů zdá účinné. Předseda České společnosti infekčního lékařství JEP Pavel Dlouhý hovořil o snížení rizika vážného průběhu o 85 procent.

„Ukázalo se, že pokud člověk s lehkými příznaky dostane tři dny po sobě infuzi remdesiviru, dramaticky se sníží riziko, že by se dostal do nemocnice nebo by jeho stav nabýval závažnějších podob,“ vysvětlil Právu přednosta Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny ve FN Motol Tomáš Vymazal, rovněž člen klinické skupiny ministerstva zdravotnictví.

Reklama

Výběr článků

Načítám