Hlavní obsah

Štěstí přeje připraveným. Finsko má dost zdravotnického materiálu ve skladech ze studené války

– Helsinky

Finsko je na krize podobné té současné kolem pandemie nového koronaviru dobře připraveno. Během studené války totiž vybudovalo rozsáhlé sklady strategických surovin, potravin a dalších zásob a na rozdíl od ostatních skandinávských zemí je nerozprodalo, upozornil americký deník The New York Times.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Finské rezervní sklady disponují dostatkem ochranných oděvů, respirátorů, roušek ale i léků, potravin, ropy či materiálu pro výrobu munice nebo zemědělského náčiní, upozornil NYT. A zatímco ostatní skandinávské země své zásoby ze studené války po pádu Berlínské zdi postupně rozprodávaly, Finové se jich nedotkli. Až doteď.

Současná pandemie nového koronaviru SARS-CoV-2, který vyvolává respirační onemocnění Covid-19, je první příležitostí od druhé světové války, kdy finská vláda do svých železných zásob sáhla. A ostatní země z regionu jim to teď mohou závidět.

Na VŠCHT vymysleli, jak sterilizovat respirátory lékařů, aby je mohli použít opakovaně

Koronavirus

„Finsko je nejpřipravenější z nordických národů. Vždy připraveni na velkou katastrofu nebo třetí světovou válku,“ řekl americkému deníku vědec Norského institutu pro obranné studie Magnus Hakenstad.

Podle šéfa finské Národní agentury pro nouzové zásoby Tomiho Lounemaeho historická zkušenost bezmála šestimilionový národ, který v roce 1939 odrazil sovětskou invazi, naučila, že štěstí přeje připraveným. „Je součástí finské DNA být připraven,“ konstatoval Lounema s tím, že zdravotnický materiál ve skladech budovaných v 50. letech minulého století je sice starý, ale stále funkční. Informace o tom, kolik ho tam je, podléhá utajení.

Takhle si vyrobíte vlastní roušku bez šití, ukazuje šéf amerických zdravotníků

Koronavirus

Ve Finsku zaznamenali dosud 2 176 případů nákazy novým koronavirem, 27 lidí nemoci Covid-19 podlehlo a 300 pacientů se z nemoci zotavilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám