Hlavní obsah

Pro statisíce lidí na severu Německa začala kvůli koronaviru okamžitě platit přísná pravidla

• Aktualizováno

Přísná protikoronavirová opatření se s okamžitou platností zavádějí v německém okrese Gütersloh, kde sídlí největší německá jatka, u jejichž zaměstnanců propukla nákaza SARS-CoV-2. Výrazná omezení ovšem čekají i sousední okres Warendorf, oznámil ministerský předseda nejlidnatější spolkové země Severního Porýní-Vestfálska Armin Laschet.

Foto: Leon Kuegeler, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Uzavírají se školy, školky, kina, muzea, divadla, bary, bazény, tělocvičny, fitness. Statisíce obyvatel obou okresů se musí opět vyrovnat s omezení týkajícím se vzájemných kontaktů.

Na veřejnosti se mohou setkávat maximálně dva lidé, kteří nejsou členy jedné domácnosti. Omezení mají platit do 30. června, v případě potřeby mohou být prodloužena.

Korona na jatkách v Německu se stala rozbuškou

Koronavirus

„Je to opatření přijaté z důvodu opatrnosti. Zrušíme ho tak rychle, jak jen to bude možné,“ tvrdí Laschet, podle něhož je nutné zajistit, aby se nákaza nešířila mimo okruh zaměstnanců jatek firmy Tönnies. Mezi nimi dosavadní testy prokázaly 1553 nakažených. Mimo firmu je nakažených v okrese jen 24.

Jatka jsou uzavřena od minulého týdne, v karanténě je kolem 7000 zaměstnanců podniku a členů jejich rodin. Je mezi nimi i řada zahraničních pracovníků z Rumunska, Bulharska a Polska. Dodržování karantény chce zemská vláda v případě nutnosti prosadit za pomoci policie. V oblasti zároveň působí mobilní týmy, které mají lidem uzavřeným doma pomáhat.

V Německu prudce stouplo reprodukční číslo

Evropa

Cestovat mimo hranice okresů mohou všichni kromě nakažených, premiér Laschet od takových cest ale odrazuje. Zároveň varoval, aby teď na všech obyvatelích regionu neulpělo stigma. V Německu už byly zaznamenány případy, kdy občané z Güterslohu museli nedobrovolně ukončit dovolenou mimo okres, protože panovaly obavy, že mohou být také infikováni.

Bezplatné testování pro všechny

V oblasti se výrazně testuje. Každý, kdo má zájem, může test absolvovat bezplatně.

Server týdeníku Focus napsal, že se koronavirová nákaza rozšířila na dalších německých jatkách, a to ve Wildeshausenu v dolnosaském okrese Oldenburg na severozápadě Německa. Pozitivní test mělo 23 z 50 zaměstnanců jatek skupiny PHW. Skupina je mimo jiné většinovým vlastníkem krůtích jatek v Geestlandu.

Reklama

Výběr článků

Načítám