Hlavní obsah

V Německu prudce stouplo reprodukční číslo

– Berlín

V Německu prudce vzrostlo reprodukční číslo, které udává, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden infikovaný. Podle Institutu Roberta Kocha (RKI) dosáhlo v neděli hodnoty 2,88, přičemž v sobotu bylo na úrovni 1,79. Je tedy výrazně nad kritickou hodnotou jedna, která tvoří mezník, zda se bude nákaza v dlouhodobém horizontu dále šířit nebo naopak ustupovat.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Lidé na hlavním vlakovém nádraží ve Frankfurtu nad Mohanem

Článek

Podle statistiky RKI za posledních 24 hodin přibylo 687 nových případů nákazy koronavirem, celkový počet infikovaných tak vzrostl na 189 822. Celková bilance obětí činí 8882. Institut neuvedl, proč se tento údaj od soboty o jednoho mrtvého snížil. Pacientů, kteří se z nemoci covid-19 vyléčili, je v Německu podle odhadů RKI již 174 900.

Reprodukční číslo, které je tvořeno na základě týden a půl starých dat, strmě stoupá od pátku, kdy spočívalo na hodnotě 1,06. Nedělní hodnota 2,88 znamená, že jeden nakažený statisticky infikuje téměř tři další osoby.

Reprodukční číslo udává, kolik lidí průměrně pacient nakazí (ze studií vyplývá, že 2,5). Jestliže je číslo vyšší než jedna, bude počet nakažených růst, pokud nižší, nákaza sama nakonec odezní. Číslo je výsledkem čtyř faktorů: délky období, po které je pacient infekční, příležitosti k šíření, pravděpodobnosti přenosu a citlivosti vůči infekci.

Ohniska v masokombinátech

V posledních týdnech trápí Německo výskyt koronaviru v řadě masokombinátů. Na jatkách firmy Tönnies ve městě Rheda-Wiedenbrück, která jsou jedna z největších v celém Německu, hygienici do dnešního dne evidovali 1331 infikovaných. V karanténě jsou všichni zaměstnanci a jejich rodinní příslušníci včetně vedení firmy, celkem 7000 lidí. Podnik zůstane zavřený nejméně dva týdny.

V Německu začali testovat vakcínu proti koronaviru na lidech

Koronavirus

Hromadné testování ve firmě Tönnies v neděli skončilo, celkem bylo provedeno 6139 testů. Negativních bylo 4568. "Během testování se zjistilo, že počet pozitivních případů mimo bourárnu masa je mnohem nižší, než v tomto provozu," uvedli zástupci okresu Gütersloh ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko, kde se jatka nacházejí.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Aktivista za práva zvířat před masokombinátem Tönnies ve městě Rheda-Wiedenbrück v kostýmu smrtky s nápisem Jatka: smrtící pro zvířata a pracovníky.

Úřady kvůli šíření nákazy nechaly v celém okrese uzavřít všechny školy a školky. Dnes se kvůli novému epicentru nákazy na zvláštním zasedání sejde kabinet spolkové země. Firma i celé odvětví čelí kritice kvůli nevyhovujícím pracovním podmínkám zaměstnanců ze zahraničí, kteří žijí ve stísněných prostorech ve společných ubytovnách.

Dalším lokálním ohniskem je obytný komplex v Göttingenu ve spolkové zemi Dolní Sasko, kde se koronavirem nakazilo 120 lidí. Úřady proto nařídily týdenní karanténu 700 tamních obyvatel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám