Hlavní obsah

Srbsko dá šest stovek každému, kdo se nechá naočkovat

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělehrad

Srbská vláda chce vlastní občany motivovat k vakcinaci proti covidu-19. Tři tisíce dinárů (660Kč) dostane každý, kdo se buď už nechal nebo nechá naočkovat do konce května. Oznámil to prezident země Aleksandar Vučić. Podle médií je Srbsko zřejmě první zemí na světě, která k takovému kroku přistoupila. Přední epidemiolog Zoran Radovanović ale varoval, že se vládě platit za očkování může vymstít.

Foto: Profimedia.cz

Zpěvačka Svetalana Raznatovicová v očkovacím centru v Bělehradě

Článek

Srbsko nakoupilo miliony dávek nejen od firem ze Západu, ale i z Číny a Ruska. Jistou dobu navíc plnilo roli jakéhosi regionálního vakcinačního centra, když se do Bělehradu a okolí jezdili naočkovat lidé z celé Evropy.

Celkově zatím sedmimilionová země plně naočkovala asi jen 1,3 milionů obyvatel, což prezidenta Vučiće netěší. Přistoupil proto ke kroku, který je na celém světě zřejmě ojedinělý.

Desítky Čechů si dojely na očkování do Srbska

Koronavirus

„Přemýšleli jsme, jak ocenit lidi, kteří ukázali zodpovědnost, a přijali jsme rozhodnutí, že dáme dodatečnou finanční pomoc lidem, kteří se nechali očkovat," řekl Vučič. Ti, co očkování odmítají, jsou podle něj ”nezodpovědní a sobečtí”.

Logika je taková: Když mi stát zaplatí, abych něco udělal, a řekne mi, že je to pro moje dobro, pak zde něco smrdí.
epidemiolog Zoran Radovanović

Nárok na peníze za očkování budou mít všichni starší 16 let, kteří si do 31. května stihnou nechat aplikovat alespoň jednu dávku vakcíny.

Spojené státy podpořily uvolnění patentů na vakcíny

Koronavirus

Přední srbský epidemiolog Zoran Radovanović si zároveň myslí, že takováto finanční pobídka může být dvousečnou zbraní. „Ty, kteří žijí v krajní chudobě, to dotlačí k vakcinaci, avšak zároveň to vyvolá odpor u druhých," varoval. „Logika je taková: Když mi stát zaplatí, abych něco udělal, a řekne mi, že je to pro moje dobro, pak zde něco smrdí," dodal epidemiolog.

Stejně jako v řadě dalších zemí i v Srbsku za poklesem zájmu o očkování mohou dezinformace a aktivisté proti očkování. Vakcínu nejčastěji odmítá mladá generace, protože si myslí, že nemocí projdou bez komplikací a bez následků. Srbsko v posledních měsících dokonce zvažovalo, že očkování proti covidu-19 učiní ze zákona povinné.

Madeira chce turisty nalákat na PCR test zdarma. Těžit z toho mohou i Češi

Cestování

Srbský prezident zároveň avizuje, že tvrdě zakročí proti pracovníkům ve veřejném sektoru, kteří očkování odmítnou. V případě, že nemocí covid-19 onemocní, nebudou mít nárok na nemocenskou.

Reklama

Výběr článků

Načítám