Hlavní obsah

Španělka ve svých 113 letech porazila koronavirus

Novinky, jky

Marii Branyasové je 113 let a podle všeho je nejstarší Španělkou. Když se koncem března nakazila koronavirem, vyhlídky neměla zrovna nejlepší. Po několika týdnech v izolaci se však její zdravotní stav zlepšil. Jak sama uvedla, trpěla spíše jen mírnými symptomy.

Foto: Natalia Penza, Profimedia.cz

Maria Branyasová při oslavě svých 113. narozenin

Článek

Jako malé dítě přežila Maria Branyasová první světovou válku i ničivou španělskou chřipku, jejíž pandemie začala v roce 1918. Přestála i španělskou občanskou válku v letech 1936 až 1939, stejně tak jako druhou světovou válku. Teď do už tak úctyhodné řady může přidat i to, že přežila nákazu koronavirem.

„Nyní, když se opět cítí dobře, je úžasná, chce si povídat a vysvětlovat, dělit se o své názory. Je to znovu ona,” napsala radostně její dcera na Twitteru.

Branyasová se narodila v Mexiku roku 1907, o dva roky později se přestěhovala do San Franciska a během první světové války se se svým španělským otcem, novinářem, přestěhovala do katalánské province Girona.

Branyasová vychovala tři potomky, má 11 vnoučat (nejstaršímu je 60 let) a 13 pravnoučat. Poslední dvě dekády již žije v pečovatelském domě ve městě Olot. Když mluvila s reportérem španělského listu La Vanguardia v loňském roce, mimo jiné pronesla: „Jen žiju, to je celé...”

Reklama

Výběr článků

Načítám