Hlavní obsah

Snažíme se zabránit přetížení nemocnic, tvrdí záchranář

Právo, Matěj Říha

Záchranáři bojují s koronavirem už téměř rok. Pomáhají nemocným a zároveň se také snaží zabránit přehlcení zdravotnických zařízení. Řada jejich výjezdů v posledních měsících totiž míří k lidem, kteří mají lehký průběh nemoci. Takové pacienty se pak snaží přesvědčit, aby zůstali v domácím léčení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zdravotnická záchranná služba

Článek

Adam Svoboda pracuje u středočeských záchranářů přes třináct let. Když na jaře vypukla epidemie, situaci popsal jako ostré cvičení. A situace se podle něj nezměnila. Jen se cvičení z akutní fáze přesunulo do fáze chronické.

„Trvá to dlouho a je to náš každodenní chléb, ale už to pro nás není nové. Pokaždé jdeme do ochranných pomůcek, dáváme si pozor. Chráníme sebe i pacienty, co to jen jde,“ řekl.

Britskou mutaci koronaviru potvrdili v šesti krajích

Koronavirus

V současném stavu je proti jaru podle záchranáře jeden zásadní rozdíl. Při vypuknutí epidemie rapidně ubyly všechny typy výjezdů. Nyní jich je naopak mnoho, a to zejména k pozitivním pacientům.

„Bojí se o sebe a často mají pocit, že potřebují, aby záchranná služba přijela jejich stav posoudit. My je vyšetříme, a pokud se jedná o lehčí příznaky nemoci, tak se je snažíme přesvědčit, že je lepší pro ně i pro nemocnice, když zůstanou doma,“ popsal Svoboda.

Česko shání stejný lék na covid, jaký chtějí nasadit Němci

Domácí

Z horšího průběhu nemoci ale není na co čekat. „Tam není prostor na domácí ošetření a člověk musí do nemocnice,“ zdůraznil.

Záchranář očekává, že boj s koronavirem potrvá ještě tento rok. Záležet bude zejména na úspěšnosti očkování.

Svoboda a jeho kolegové za sebou mají první dávku vakcíny. Na Benešovsku, kde působí, se nechalo očkovat mezi 70 a 80 procenty kolegů.

Reklama

Výběr článků

Načítám