Hlavní obsah

Slovensko začalo s očkováním, prvním byl infektolog Krčméry

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Prvním občanem Slovenské republiky, který byl očkován vakcínou proti covid-19, byl známý infektolog Vladimír Krčméry (60). Vakcína mu byla podána v sobotu večer ve fakultní nemocnici v Nitře.

Foto: repro TV Markíza

Infektolog Vladimír Krčméry

Článek

"Byla to jemná vakcína, nic jsem necítil. Nejpříjemnější ze 17 vakcín, které jsem dosud dostal. Jsem riziková skupina, hodně testuji, takže moc děkuji, že jsem mohl být první. Máme tady vakcínu a můžeme se věnovat hezčím věcem, než je korona," řekl Krčméry po očkování.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví SR, .

Slovenský lékař Vladimír Krčméry

Očkování pak bude pokračovat v neděli v nemocnicích v Bratislavě, Nitře, Banské Bystrici a Košicích. Prvních 10tisíc vakcín dorazilo na Slovensko v sobotu odpoledne. Vakcína se podává ve dvou dávkách, přičemž odstup je 21 dnů. Celkem má na pětimilionové Slovensko dorazit 18 milionů vakcín.

V první vlně mají být očkováni zdravotníci, zaměstnanci domovů sociálních služeb a pracovníci tzv. kritické infrastruktury. Široké veřejnosti by vakcína měla být k dispozici kolem Velikonoc.

Očkování by mělo na Slovensku proběhnout ve čtyřech vlnách. Ve druhé vlně by měli být očkováni klienti domovů sociálních služeb, pacienti nad 65 let a lidí s chronickými nemocemi. Ve třetí vlně budou očkováni učitelé a lidé s vysokým rizikem šíření nemoci a ve čtvrté vlně půjde o ostatní obyvatele nad 18 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám