Hlavní obsah

Slovensko uvolnilo pravidla pro nošení roušek, musí být ale uvázané natěsno

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od úterý se na Slovensku mění některé podmínky pro nošení roušek a jiného překrytí úst a nosu při pohybu na veřejnosti. Jedná se většinou o zmírnění pravidel, ale Slováci se pozastavují hlavně nad nařízením, že rouška musí být nasazována tak, aby „mezi tváří a rouškou nebyly žádné mezery“.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Prosím, aby mi to někdo vysvětlil, jak se rouška nasazuje, aby mezi tváří a rouškou nebyly žádné mezery,“ napsal ironicky na internetové diskuzi Ľuboš. „Jaká rouška přiléhá ke tváři tak, aby mezi ní a tváří nebyla žádná mezera?“ přidává se Zdeněk. „Když bude ještě tepleji, tak si v hermeticky nasazených rouškách opravdu užijeme,“ dodává Eva.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Úřad veřejného zdravotnictví rovněž doporučuje, aby si lidé před nasazením roušky umyli ruce mýdlem a vodou nebo použili dezinfekci na bázi alkoholu. „Už vidím tu frontu u lesní studánky, kde budou stát lidé s mýdlem, aby si mohli nasadit roušky, které si podle nového nařízení mohli v přírodě na chvíli sundat,“ píše Peter.

Podle nařízení úřadu totiž při pohybu v přírodě nemusí mít na tváři roušky lidé žijící ve společné domácnosti, pokud se do vzdálenosti 20 metrů nepřiblíží jiný člověk.

Od úterý nemusí nosit roušky děti do dvou let, osoby se závažnými poruchami autistického spektra, osoby z jedné domácnosti, pokud sedí společně v uzavřeném motorovém vozidle, řidiči veřejné dopravy, pokud jsou v uzavřené kabině, která je odděluje od prostoru určeného k přepravě osob.

Kvůli pandemii se nebude konat největší slovenský festival Pohoda

Kultura

Povinnost nošení roušek na veřejnosti platí na Slovensku už téměř měsíc a dosud neplatily žádné výjimky. Za pohyb na veřejnosti bez roušky hrozí pokuta až do výše 1000 eur (přes 27 tisíc korun).

Kuřáci tak například už téměř měsíc řeší, jak si zapálit cigaretu na veřejnosti, aby jim pokuta nehrozila. „Prioritním účelem všech opatření je chránit zdraví obyvatel, nikoliv vybírat pokuty. Jsou to důležité nástroje, které nás chrání a pomocí kterých můžeme zamezit šíření nemoci covid-19,“ zdůraznila mluvčí úřadu veřejného zdravotnictví Daša Račková.

Slovensko zatím eviduje 1173 infikovaných a 13 úmrtí na covid-19.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám