Hlavní obsah

Na Slovensku hrozí za porušení karantény pokuta přes 100 tisíc. Nákazu tam vozí i Češi

Právo, ivi
Bratislava

Slovenská vláda premiéra Igora Matoviče na svém pondělním zasedání rozhodla o navýšení pokuty za nedodržení povinné 14denní domácí karantény pro občany, kteří se vrátí z epidemiologicky rizikových zemí. Za porušení nařízení vzroste pokuta ze současných 1650 eur (44 tisíc korun) na 5000 eur (přes 133 tisíc korun).

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Policie hlídkuje kvůli nákaze u osady Žehra (ilustrační foto)

Článek

Podle slovenského úřadu veřejného zdravotnictví se od uvolnění restrikcí v období od 1. června do 8. července nakazilo v zemi celkem 363 lidí a více než polovina z nich se infikovala v zahraničí.

Nejvíc pozitivně testovaných přijelo na Slovensko z České republiky (48) a z Ukrajiny (40), uvedl slovenský premiér Igor Matovič. „Jeden člověk, který byl jako zaměstnanec v České republice, přijel na Slovensko a následně nakazil až 45 lidí,“ uvedl Matovič.

Češi si o prázdninách přivezli koronavirus ze šesti zemí, nejvíc ze Slovenska

Domácí

Slovenské úřady přesto nechávají Českou republiku a Chorvatsko na seznamu bezpečných zemí. „Na základě zlepšující se epidemiologické situace jsme se rozhodli zařadit Velkou Británii na seznam bezpečných zemí,“ uvedl slovenský hlavní hygienik Ján Mikas.

Varovné esemesky

Slovenští operátoři budou posílat varovné SMS zprávy všem občanům, kteří přijíždějí z epidemiologicky rizikových zemí. Tato zprávu bude obsahovat informaci, že občan přijíždějící z těchto zemí je povinen podrobit se 14denní domácí karanténě a nejdříve pátý den musí podstoupit také PCR test.

Na Slovensku přibývá infikovaných. Uvažuje se o zpřísnění omezení

Zahraniční

V karanténě musí zůstat celá domácnost. Operátoři také budou moci telefonní čísla lidí, kteří se vrátili z rizikových zemí, na vyžádání posílat úřadu veřejného zdravotnictví i bez souhlasu občana. „V žádném případě nejde o osobní údaje. Úřad veřejného zdravotnictví dostane jen telefonní čísla,“ řekl novinářům ministr dopravy Andrej Doležal, který novelu příslušného zákona na jednání vlády předložil.

Náměstek slovenského ministra zahraničí Martin Klus zdůraznil, že pokud někdo přijede z rizikové země a nakazí například svoji matku, která skončí na umělé plicní ventilaci, může skončit až ve vězení za veřejné ohrožení.

Reklama

Výběr článků

Načítám