Hlavní obsah

Slováci předběhli Čechy, ode dneška mohou za hranice a zpět bez testu

Novinky, ČTK, jem, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava/Praha
Aktualizováno

Obyvatelé Slovenska mohou od čtvrtka vycestovat na jeden den do vybraných zemí včetně Česka, aniž by při návratu museli nastoupit do karantény nebo předložit potvrzení o negativním výsledku testu na koronavirus. Češi se podobné možnosti i přes probíhající diskuse zatím nedočkali.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Hraniční přechod Sudoměřice/Skalica na Hodonínsku mezi Českem a Slovenskem

Článek

Jmenovitě mohou Slováci vycestovat do Polska, České republiky, Maďarska, Rakouska, Chorvatska, Slovinska, Německa a Švýcarska bez povinnosti testu na covid-19 a nemusí ani do povinné 14denní karantény. „Tím chceme umožnit především obchodní jednání a návštěvy rodin v těchto zemích,“ řekl premiér Igor Matovič.

Výjimku z povinné karantény dostali obyvatelé Slovenska včetně cizinců s pobytem v zemi pod Tatrami. Po vycestování do osmi vybraných států se ale musí vrátit na Slovensko do 24 hodin.

Dodržování nařízení na hraničních přechodech ověřují policisté. Zájemci o vycestování musí vyplnit formulář, do kterého hlídka zapíše čas překročení hranic a který se zkontroluje při návratu.

Češi domů jen s testem nebo přes karanténu 

Češi i cizinci, kteří chtějí vstoupit na území České republiky, se naproti tomu musí stále prokazovat negativním testem na koronavirus, případně se odebrat do karantény.

„Osoby vstupující na území ČR mají i nadále kromě stanovených výjimek povinnost předložit při vstupu potvrzení o negativním RT-PCR testu na COVID 19 ne starší než 4 dny, nebo nahlásit svůj vstup krajské hygienické stanici, která rozhodne o karanténním opatření,” informuje na svém webu české ministerstvo zahraničí.

Slovensko prodloužilo kontroly na hranicích do 26. června

Evropa

Cizinci na Slovensko stále nesmějí 

Bratislava po propuknutí pandemie covidu-19 zavedla kontroly na hranicích a umožňuje vstup do země jen přes vybrané hraniční přechody, cizinci se až na výjimky na Slovensko nadále nedostanou.

Slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok dříve v tomto týdnu po videokonferenci s kolegy z Česka a Rakouska řekl, že Slovensko do poloviny června rozhodne, zda otevře hranice se zmíněnými dvěma sousedy. Podle něj k tomuto termínu plánují Česko i Rakousko uvolnit režim na hranicích s některými svými sousedy.

Na Slovensku počet potvrzených případů koronaviru v posledních čtyřech týdnech roste jen pomalu. Výrazná většina z celkového počtu 1502 infikovaných se vyléčila, 28 lidí s koronavirem zemřelo.

Reklama

Výběr článků

Načítám