Hlavní obsah

Skrytými superšiřiči koronaviru jsou děti, tvrdí američtí lékaři

Právo, Novinky, mcm, jz

Děti mohou být podle odborníků z americké nemocnice Massachusetts General Hospital skrytí superšiřitelé koronaviru. Pokud se totiž nakazí, tak i když mají jen mírné příznaky, jsou podle studie zveřejněné v odborném listu Journal of Pediatrics nositeli většího množství koronaviru. Mají vyšší míru virové zátěže než dospělí, kteří skončili v nemocnici na JIP s plicní chorobou covid-19.

Foto: George Frey, Reuters

Ilustrační foto

Článek

To podle vědců naznačuje, že děti a mládež mají zvýšenou schopnost přenášet rizikovou nemoc na jiné lidi. Své tvrzení opírají i výsledky studie, které se účastnilo 192 dětí ve věku 0 až 22 let. Ze vzorků odebraných z nosu, hrdla a krve vyplynulo, že u 49 účastníků studie byl prokázáno onemocnění covid-19, dalších 18 dětí bylo nakažených, ale nemoc se projevila později.

V suchu, nebo ve vlhku? Vědci se neshodnou, kdy se koronavirus šíří lépe

Koronavirus

U všech mladých infikovaných bylo prokázáno, že mají výrazně vyšší hladinu viru ve svých dýchacích cestách než nakažení dospělí, kteří skončili s těžkým průběhem nemoci covid-19 na jednotkách intenzivní péče v nemocnicích.

Na celém světě zemřelo už 800 000 lidí s koronavirem

Koronavirus

„Byl jsem překvapen vysokou úrovní hladiny viru, kterou jsme našli u dětí všech věkových skupin, zejména v prvních dvou dnech infekce,” uvedl Lael Yonker, vedoucí autor studie. „Nečekal jsem, že virová zátěž bude tak vysoká,” dodal.

V praxi to znamená, že pokud je u dotyčného vysoká virová zátěž, infikuje více lidí, protože bude uvolňovat více virových částic.

Virus se už šíří rychlostí milion nakažených za sto hodin

Koronavirus

Odborníci připomínají, že problémem je také diagnostika covid-19. Ačkoliv děti projevují příznaky typické pro covid-19, jako je horečka, rýma a kašel, tyto příznaky se často překrývají s běžnými dětskými nemocemi, včetně chřipky a nachlazení.

„Pokud by se školy plně otevřely bez nezbytných opatření, je pravděpodobné, že děti sehrají v této pandemii větší roli,“ varoval Lael Yonker.

Nákaza udeřila v Seattlu už v zimě, u dětí měli covid-19 za chřipku

Koronavirus

Výsledky této studie ale nekorespondují s předchozími výzkumy, které naopak tvrdí, že děti jsou méně nakažlivé než dospělí, byť schopnost samy se nakazit mají stejnou. Tyto odborné diskuse jsou jen dokladem toho, jak málo je zatím známo o šíření koronavirové nákazy mezi mladšími věkovými skupinami.

Řešení vyžaduje rozsáhlé, vysoce kvalitní populační studie, které zahrnují testy na přítomnost protilátek v krvi. Jiní vědci studují imunitní odpovědi dětí, aby zjistili, proč mají při infekci mírnější příznaky než dospělí.

Reklama

Výběr článků

Načítám