Hlavní obsah

Šéf WHO: Pandemie sílí, musíme přejít do protiútoku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva
Aktualizováno

Pandemie vyvolaná koronavirem sílí a šíří se stále rychleji, varoval v pondělí šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Opatření jako sociální odstup a setrvání doma považuje za defenzivní, žádá proto útok proti viru.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Generální ředitel Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus

Článek

Pod oním útokem proti koronaviru si šéf WHO představuje masivní navýšení produkce ochranných pomůcek pro zdravotníky mezi zeměmi skupiny G20, tedy těmi s nejvyspělějšími ekonomikami. Je třeba zamezit tomu, aby světový boj s pandemií brzdila vývozní omezení, prohlásil Ghebreyesus na pondělní tiskové konferenci.

Počet nakažených koronavirem je mnohonásobně vyšší, než jsou potvrzené případy

Koronavirus

„Pandemie akceleruje. Od prvního zaznamenaného případu k 100 tisícům nakažených to trvalo 67 dní, k dalším 100 tisícům 11 dní a ke třetím 100 tisícům infikovaných jen 4 dny. Abychom nad koronavirem zvítězili, musíme zaútočit," prohlásil Ghebreyesus. Připomně, že se nemocí Covid-19, kterou nový koronavirus způsobuje, celosvětově nakazilo už přes 350 tisíc lidí.

Generální ředitel Světové zdravotnické organizace hodlá na vlády zemí G20 apelovat také v tom smyslu, aby soustředily svůj vývoz ochranných pomůcek do nejpostiženějších zemí. Jen tak se podle něj podaří děsivý vývoj posledních dní a týdnů zvrátit.

Reklama

Výběr článků

Načítám