Hlavní obsah

Saský premiér: Druhá vlna už řádí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Michael Kretschmer, premiér spolkové země Sasko sousedící s Českou republikou, je přesvědčen, že druhá vlna koronavirové pandemie už v Německu udeřila.

Foto: Jens Meyer, ČTK/AP

Němka s nasazenou rouškou (ilustrační foto)

Článek

„Druhá vlna už je tady. Odehrává se každý den. Každý den máme nová ohniska infekcí, z nichž může vzejít velmi vysoký počet nakažených,“ řekl v sobotu deníku Rheinische Post.

Narůstá totiž počet lidí infikovaných za 24 hodin, takže obavy vyjadřuje už i Institut Roberta Kocha (RKI), vládní centrum výzkumu na německém území.

Tahle čísla radši neberte vážně. Nedostatky statistik připouštějí Dušek i Prymula

Koronavirus

„Tento vývoj je velice znepokojivý,“ upozornila mluvčí RKI s tím, že přírůstky za pátek a sobotu činily 815 a 781 nákaz. Celkově se nakazilo 205 269 lidí a zemřelo jich 9118.

Potvrzeno ohnisko u rakouského jezera

Němečtí hygienici odhalili další ohnisko koronaviru na farmě v bavorském Mammingu asi sto kilometrů od českých hranic, kde se nákaza potvrdila u 174 sezónních pracovníků. Podnik s více než 500 zaměstnanci, kde se pěstují okurky, je v přísné karanténě. Na farmě v létě se sběrem úrody pomáhají brigádníci zejména z východní Evropy, především z Rumunska, sdělil rozhlas Bayerische Rundfunk.

V rakouském alpském středisku Sankt Wolfgang, kde se minulý týden objevila nákaza koronavirem u sezónních pracovníků v hotelech, se zvyšuje počet odhalených případů. Hygienici v noci na neděli informovali, že nakažených je už 44, uvedla agentura APA.

Čtyřicítka států ohlásila rekordní počty nakažených. K normálu se nevracíme, říká šéf WHO

Koronavirus

Sankt Wolfgang leží na břehu jezera Wolfgangsee v turisticky oblíbené alpské oblasti Solná komora (Salzkammergut). První případ se tam objevil v úterý u jedné z mladých brigádnic.

Situace v Sankt Wolfgangu připomíná způsob, jakým se letos na jaře rozhořelo ohnisko nákazy v nedalekém středisku Ischgl. Podle rakouských hygieniků se právě odtud rozšířil koronavirus nejen do dalších oblastí Rakouska, ale společně s turisty i do celé střední Evropy. Celkem se tam nakazily stovky lidí a nedávné testování ukázalo, že protilátky na koronavirus má v Ischglu více než 42 procent obyvatel.

Katalánsko zatrhne noční zábavu

Úřady ve španělském Katalánsku kvůli nárůstu počtu nakažených omezují veškerý noční život v oblasti. Oznámily proto, že příští dva týdny budou v regionu uzavřeny všechny noční kluby a bary fungující do pozdních nočních hodin. Rovněž budou odloženy veškeré kulturní a sportovní akce a zakázána shromáždění více než deseti lidí, sdělila v sobotu BBC.

Podle španělské epidemioložky Andrey Burónové je velký počet nově infikovaných v celé zemi i mezi mladými lidmi, což souvisí s tím, že se ve velkém scházejí. Nakažených přibývá zejména ve městech Barcelona, Zaragoza či Madrid, protože se tam mladí v noci scházejí „nikoli jen na oficiálních místech, jako jsou diskotéky a podobně, ale také na ulicích, na plážích a tak dále“, uvedla Burónová.

I české ministerstvo zahraničí nově upozornilo na zvýšené riziko nákazy při cestování do určitých oblastí v některých evropských zemích. Pokud jde o Španělsko, jde právě o regiony Katalánsko, Aragonie, Baskicko a oblast Madridu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám