Hlavní obsah

S testováním na koronavirus pomáhá na Bulovce Pipeťák

Novinky, Natálie Lošková, kl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Laboratoř klinické mikrobiologie Nemocnice Na Bulovce otestovala na přítomnost koronaviru SARS-CoV-2 zhruba 10 000 vzorků. V extrémním nasazení dokázali laboranti vyšetřit až 670 vzorků za jediný den. V náročné práci, u které nesmí dojít k žádné chybě, jim od konce března pomáhá robot zvaný Pipeťák.

Robot „Pipeťák” pomáhá v Nemocnici Na Bulovce s testováním vzorků na koronavirus Video: Novinky

 
Článek

„Robot Pipeťák usnadnil jeden krok v celé kaskádě – ve chvíli, kdy jsou vzorky zapsané a vyizolované a je potřeba k nim přidat tzv. master mix, což jsou chemikálie potřebné k detekci. Výrazně snížil riziko chyby při ručním pipetování, které vyžaduje pečlivou a soustředěnou práci,” řekla Lenka Richterová z Oddělení klinické mikrobiologie.

V této chvíli má podle ní automatizace procesu největší smysl. Jde o rutinní smíchávání látek, kdy je zásadní dodržovat správné pozice vzorků, aby nedošlo k záměně pacientů. Robotická ruka tento proces provede bezchybně a usnadní práci laborantovi, který svoje soustředění může zaměřit na jiné další kroky procesu.

Vláda řekla, které provozovny se od pondělí otevřou

Domácí

Lidský faktor je důležitý

Robotická ruka není rychlejší než člověk, protože kontroluje a měří díky zabudovaným analytickým vahám každý krok, což běžné stroje neumějí. Kapacita robotické ruky je 700 vzorků za den, což je v tuto chvíli pro laboratoř dostatečné.

„I přes to projde pacientský vzorek lidskýma rukama třináctkrát a k tomu ještě čtyřikrát ve formě schvalování, potvrzování a zapisování výsledků. Jsou kroky, které dělají stroje, ale přesto je lidská práce stěžejní,“ tvrdí Richterová.

Robotická stanice pochází z CIIRC ČVUT

S návrhem pomoci tehdy jednomu z prvních testovacích pracovišť na covid-19 přišel rektor ČVUT Vojtěch Petráček a vytipoval s vedením Bulovky postup, kdy robotické rameno automaticky vykonává klíčové operace při pipetování.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Stroj sestává z univerzálního robotického manipulátoru, přesné pumpy schopné nahradit ruční pipetování a přesné vestavné laboratorní váhy ověřující po pipetování každého vzorku, zda bylo přeneseno očekávané množství tekutiny.

„Jsem rád, že další z programů ČVUT v boji s koronavirem dospěl k cíli. Robot Pipeťák usnadní, zrychlí a zpřesní v Nemocnici Na Bulovce provádění testů na covid-19. Doufám, že se mu v práci bude dařit a že si laborantky a sestřičky v laboratoři budou moci víc odpočinout,” dodává Petráček.

Pracovníci se střídají po směnách

Laboratoř klinické mikrobiologie Nemocnice Na Bulovce má celkem 46 zaměstnanců, z toho 12 pracovníků se zabývá onemocněním covid-19. Zaměstnanci pracují ve skupinách tak, aby se nepotkávali a střídali se ve službách, a to od 6.00 do 20.00 hod., někdy i déle, podle potřeby.

Vyšetření na SARS-CoV-2, Oddělení klinické mikrobiologie NNB (k 14. 4. 2020)
celkový počet vyšetření (od 6. 3. 2020)
celkem vyšetření9 006(7778 unikátních RČ)
z toho pozitivních925(753 unikátních RČ)
negativních7 803
suspektní, hraniční (nutno opakovat odběr)278

Oddělení klinické mikrobiologie poskytuje laboratorní servis klinickým pracovištím nemocnice i extramurální klientele v regionu Prahy a středních Čech. Provádí přímý průkaz původců bakteriálních, parazitárních, mykotických, mykobakteriálních a virových onemocnění.

Reklama

Výběr článků

Načítám