Hlavní obsah

S nošením roušek uvnitř souhlasí drtivá většina lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S postupným nárůstem počtu nakažených nemocí covid-19 a po zavedení povinnosti nosit roušky ve vnitřních prostorách začali lidé toto opatření více podporovat. Vyplývá to z průzkumu agentury Kantar CZ, který v neděli zveřejnila Česká televize.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Nejvíc respondentů se vyslovilo pro zakrývání úst a nosu v prostředcích hromadné dopravy. V září jich bylo 84 procent, což je oproti konci srpna nárůst o šest procentních bodů.

„S povinností nosit roušky ve vnitřních prostorách v tuto chvíli souhlasí celkem jasná většina české populace,” uvedl v ČT analytik Pavel Ranocha. Podpora podle něj velmi výrazně rostla s tím, jak rostly počty infikovaných a situace se zhoršovala.

Společnost Kantar CZ provedla průzkum ve dvou vlnách, při každé se dotazovala šesti stovek lidí. Data sbírala od 24. srpna do 11. září.

Roušky vadí žákům i starším učitelům. Raději výuku na dálku, zaznívá ze škol

Koronavirus

Podpora pro roušky na úřadech stoupla ve druhé vlně o 18 procentních bodů na 78 procent. Stejně vzrostl počet lidí, kteří souhlasí s nošením ochranných prostředků v obchodech. Těch bylo na konci srpna 55 procent, v září již 73 procent.

Se zakrýváním úst a nosu v kinech a divadlech souhlasí podle průzkumu dvě třetiny dotázaných.

Roste podpora roušek ve škole

Vzrostla také podpora nošení roušek ve školách. Zatímco na konci srpna souhlasilo pouze 27 procent lidí, v září stoupl počet podporujících na 45 procent.

Všechna opatření podle analytika silněji podporují senioři, tedy nejohroženější skupina, voliči ANO a KDU-ČSL.

Počet nakažených v posledních dnech přesahuje dva tisíce, za čtvrtek dokonce přesáhl tisíce tři. Odborníci očekávají, že čísla ještě porostou a naroste i počet hospitalizovaných v nemocnicích.

Anketa

Souhlasíte s nošením roušek ve vnitřních prostorách?
Ano
37,8 %
Jen když nejde dodržet odstup
2,8 %
Ne
59,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8692 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám