Hlavní obsah

Rusové si odvezli část Sputniku dodaného na Slovensko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Rusové si ve středu ráno odvezli 600 dávek vakcíny Sputnik V, které dodali Slovensku. Začátkem března přistálo na košickém letišti letadlo s 200 tisíci dávkami ruské vakcíny Sputnik V, které byly zatím uloženy ve skladu společnosti Imuna v Šarišských Michaľanech a k očkování se nepoužívaly. Slovenský lékový úřad měl pochyby o jejich složení.

Foto: TV Markíza

Společnost Imuna v Šarišských Michalanech

Článek

Slovenský ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský potvrdil, že Rusové chtějí vakcínu kontrolovat ve svých laboratořích. „Vyžádali si měsíc na to, aby ji zkontrolovali ve své režii,“ řekl ministr.

Web tvnoviny.sk ve středu informoval, že do sídla společnosti Imuna přijela ve středu jedna dodávka s rakouským evidenčním číslem, která vakcíny odvezla na letiště ve Vídni a odtud dál do Moskvy.

Dodali nám jiný Sputnik V, vakcíny spojuje pouze název, uvedl slovenský lékový úřad

Evropa

Vakcíny Sputnik V dodané na Slovensko v současnosti testují také v Budapešti a výsledky by měly být oznámeny ještě tento týden. Výsledky těchto testů měly rozhodnout o zahájení vakcinace Sputnikem na Slovensku. Tím, že si Rusové vyžádali měsíc na vlastní testování, se používání těchto vakcín opět odkládá.

Na Slovensku, které má téměř pět a půl milionu obyvatel, bylo dosud alespoň první dávkou vakcíny proti covidu-19 očkováno něco přes milion lidí. Podle březnové sondáže nevládní organizace Globsec by v zemi celkově mohlo být očkováno sedm z deseti obyvatel – údaj zahrnuje lidi, kteří se chtějí nechat očkovat, a ty, kteří již byli očkováni.

Maďaři údajně radili Slovákům, ať schválí Sputnik bez testů

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám