Hlavní obsah

Roušky zabraly. V Arizoně přes léto klesl počet případů o 75 procent

Právo, Daniel Drake

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V americkém státě Arizona klesl počet případů koronaviru o 75 procent poté, co guvernér nařídil povinnost nošení roušek. Vyplývá to z nové studie, kterou zpracovalo americké vládní Středisko pro kontrolu nemocí (CDC).

Článek

Na konci června a v prvních červencových týdnech hlásily arizonské úřady více než 3500 nově nakažených denně. Poté co guvernér Doug Racey nařídil všem obyvatelům nosit roušky, průměrný počet případů klesl na konci sledovaného období k 900 denně. Racey je přitom republikánem, stejně jako prezident Donald Trump, který účinnost roušek dlouhou dobu zpochybňoval. Mezi další opatření, která poklesu podle CDC napomohla, patřilo omezení hromadných akcí a uzavření podniků, kde nebylo možné dodržovat rozestupy.

Čeští výrobci v tendrech na ochranné pomůcky doplácejí na zákon. Radují se překupníci

Domácí

CDC zkoumalo období od 22. ledna do 7. srpna. Druhý týden v březnu vyhlásila Arizona kvůli kritické situaci nouzový stav. Uzavřela všechny školy, zakázala návštěvy v centrech pro seniory, a nakonec i přistoupila k částečnému zákazu vycházení. Výsledkem byl pokles průměrného počtu nakažených mezi 154 až 443 denně.

Stejně jako řada států ve světě začala i Arizona po nějaké době restrikce uvolňovat. Nárůst ale začal být exponenciální, stoupl až o 151 procent z 800 případů za den na dva tisíce. Guvernér tak musel opět uzavřít obchody a omezit návštěvnost při větších událostech. To ovšem nezabíralo, a tak 17. června povolil jednotlivým okresům možnost přikázat svým obyvatelům nosit roušky. To asi po týdnu opravdu některé začaly uplatňovat.

Zeman by podpořil drastická opatření proti koronaviru

Koronavirus

Podle CDC se poté začala situace stabilizovat. Zatímco 13. července byl denní nárůst okolo 3 506 případů za den, díky nošení roušek klesl 7. srpna na 867. Výše uvedený graf vycházející z dat Univerzity Johnse Hopkinse se sice z hlediska počtu nových případů mírně liší, sestupná tendence je však zřejmá. Podle autorů studie CDC je evidentní, že opatření jsou ke zpomalení šíření viru potřeba. Někteří Američané nicméně povinné roušky považují za narušení své osobní svobody.

Reklama

Výběr článků

Načítám