Hlavní obsah

Roušky od Kellnera už čekají na letišti v Šanghaji. Dopravu zajišťuje česká vláda

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Roušky, respirátory, testy a další zdravotnický materiál, který na boj proti šíření koronaviru věnuje firma PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, byl už z velké části navezen na letiště v Šanghaji. Novinkám to v úterý řekla mluvčí PPF Jitka Tkadlecová. Dopravu zajišťuje vláda, PPF od ní zatím neměla podrobnosti k předávce a odletu.

Foto: Armáda ČR

Armádní airbus s nákladem zdravotnického materiálu kvůli koronaviru

Článek

„My jsme zajistili zdravotnický materiál přes nákupní tým Home Credit v Číně, dopravu zajišťuje vláda,” řekla za PPF Tkadlecová.

Jenom vláda podle ní může totiž v současné situaci získat patřičná povolení pro vývoz tak velkého množství zdravotnického materiálu.

„Postupně se vše shromažďuje na letišti v Šanghaji, je nutné aby vláda zajistila všechna potřebná povolení, aby se to mohlo do Česka dovézt,” uvedla.

Roušky a respirátory budou příští týden, slibuje vláda. Pomůže i PPF

Koronavirus

„Už včera tam byla část navezená na tom letišti, postupně se zdravotnický materiál shromažďuje a připravuje k převozu do ČR. Je toho ohromné množství, ani se to nedá odvézt jedním letadlem,“ dodala. Během příprav zásilku také přebalují z menších balení, aby co nejvíce omezili obalový materiál a snížili tak celkovou váhu.

Masky z USA dostali praktičtí lékaři

Konkrétně jde o 1,8 milionu chirurgických masek, 1,7 milionu kusů respirátorů N95 a zhruba 60 tisíc sad pro odběr vzorků od pacientů a testů na koronavirus.

Šéf PPF Petr Kellner přislíbil pomoc v podobě zhruba 120 tun zdravotních pomůcek za sto milionů korun. Drtivá většina má jít z Číny, malá část ze Španělska. PPF již dříve informovala, že dar bude k převzetí připraven v pondělí večer.

Už minulý týden firma nakoupila a přivezla do ČR z USA 20 tisíc ochranných masek, které dostávají jako dar praktičtí lékaři.

Foto: Armáda ČR

Armáda nakládá rychlotesty na koronavirus

Podle informací Novinek nyní potřebné papírování kolem zásilky z Číny stále probíhá. Ani ministerstvo zdravotnictví ani mluvčí vlády na dotaz, kdy zásilka do Česka odletí, zatím neodpovědělo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám